Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Sony SRS-X55

Αν το B2 της Audioengine σας φαίνεται πολύ μεγάλο και ακριβό, μην ανησυχείτε, γιατί στην αγορά υπάρχουν πολλές πιο οικονομικές και φορητές λύσεις. Δύο από αυτές θα βρείτε σε αυτή την παρουσίαση.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα SRS-X33 και SRS-X55 της Sony, που αποτελούν ολοκαίνουριες προσθήκες στην γκάμα των φορητών προϊόντων audio της ιαπωνικής εταιρείας.

Και για τα δύο προϊόντα η Sony έχει επιλέξει ορθογώνια σχεδίαση, όταν οι περισσότερες εταιρείες στρέφονται σε πιο κυλινδρικά σχήματα για τα φορητά προϊόντα τους. Εμείς θα λέγαμε ότι το σχήμα τους δεν ενοχλεί στη φορητότητα, όμως το βάρος τους μπορεί να σας αποθαρρύνει. Συγκεκριμένα, το Χ33 ξεπερνά τα 700 γραμμάρια, ενώ το X55 αγγίζει τα 1,2 κιλά, βάρος μπορεί να μην απαγορεύει τη μεταφορά του, όμως σίγουρα θα το σκεφτείτε διπλά, πριν το βάλετε σε κάποια τσάντα για να το πάρετε μαζί σας.
Το Sony SRS-X33 είναι πολύ πιο μικρό σε μέγεθος από το SRS-X55.

To Χ33 ακολουθεί διάταξη 2.0, χρησιμοποιώντας δύο μονάδες πλήρους φάσματος των 34mm και δύο παθητικούς ακτινοβολητές για καλύτερη απόδοση στα χαμηλά. Το Χ55 ακολουθεί διάταξη 2.1 και διαθέτει λίγο μεγαλύτερες μονάδες πλήρους φάσματος, στα 38mm, ένα woofer των 58 χιλιοστών για την αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων, και δύο παθητικούς ακτινοβολητές στην πλάτη της μονάδας. Tο Χ33 έχει ενισχυτές συνολικής ισχύος 20W για την οδήγηση των μονάδων, ενώ το X55 είναι αρκετά πιο δυνατό. με τη συνολική ισχύ να φτάνει τα 30W. Η ισχύς αυτή όμως προσφέρεται μόνο όταν η μονάδα είναι συνδεδεμένη με το ρεύμα, ενώ όταν αυτή λειτουργεί με την μπαταρία, μειώνεται στα 20W.

Για το X33 η Sony ανακοινώνει απόκριση συχνοτήτων από
τα 60Ηz έως τα 16KHz, ενώ για το X55 οι προδιαγραφές κάνουν λόγο για απόκριση από τα 60Hz μέχρι τα 20KHz. Ομολογουμένως, οι προδιαγραφές αυτές μας παραξένεψαν, καθώς περιμέναμε οι διαφορές μεταξύ των δύο προϊόντων να αφορούν στο κάτω μέρος του φάσματος, λόγω της ύπαρξης του subwoofer στο X55, ενώ δεν περιμέναμε σε καμία περίπτωση πως το X33 δεν θα μπορούσε να αναπαραγάγει τις υψηλότερες συχνότητες. Βάζοντας τα δύο προϊόντα να παίξουν δίπλα-δίπλα, στην ίδια ένταση, ο ήχος του X55 είναι σαφώς πιο γεμάτος, με καλύτερη έκταση και έλεγχο στις χαμηλές, λιγότερες παραμορφώσεις όταν η ένταση δυναμώνει. Στο επάνω μέρος του φάσματος, η διαφορά ακούγεται μόνο σε συγκεκριμένα κομμάτια, κυρίως σε ηλεκτρονική μουσική που διαθέτει περισσότερη ενέργεια στις επάνω οκτάβες. Λειτουργώντας το X55 με την μπαταρία, χάνεται μέρος της μέγιστης έντασης, χαρακτηριστικό που μπορεί να μην αρέσει σε μερικούς, όμως είναι μία απαραίτητη θυσία υπέρ της αυτονομίας. Μεταξύ των δύο προϊόντων, το Χ33 θα αντέξει περισσότερη ώρα μακριά από τον φορτιστή, και στις δοκιμές μας πήραμε σχεδόν 10 ώρες, τη στιγμή που το Χ55 δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 8.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και των δύο προϊόντων είναι πως υποστηρίζουν το LDAC codec της εταιρείας. Αν λοιπόν έχετε και κάποια άλλη συμβατή πηγή, το LDAC codec, τριπλασιάζει το bandwidth των δεδομένων που μεταφέρονται μέσω του Bluetooth, επιτρέποντας έτσι την καλύτερη αναπαραγωγή ήχου, ειδικά αν κάνετε streaming αρχείων υψηλής ανάλυσης. Επίσης, αμφότερα τα προϊόντα μπορούν να λειτουργήσουν και ως συσκευές ανοικτής ακρόασης, και μπορείτε να απαντήσετε σε τυχόν εισερχόμενες κλήσεις χωρίς να αποσυνδέσετε το κινητό σας από αυτά.

Συμπερασματικά, το X55 ήταν το προϊόν που μας κέρδισε περισσότερο, αφού παρά την υψηλότερη τιμή και το μεγαλύτερο μέγεθος, η απόδοσή του ήταν αισθητά καλύτερη. Το Χ33 υστερεί σε σχέση με τον ανταγωνισμό τόσο σε ποιότητα αναπαραγωγής όσο και στη φορητότητα.
Τεχνικά χαρακτηριστικά Sony SRS-X55

Τύπος 2.1
Συχνοτική απόκριση 60Hz-20kHz, 100Ηz-7KHz

Ισχύς 2x 5W RMS [FR], 20W [Subwoofer] / 2x 3W RMS [FR], 14W [Subwoofer]

Συνδεσιµότητα Line in [mini jack], micro USB 2.0, Bluetooth 3.0, NFC Εµβέλεια 10m

Άλλα , ClearAudio, DSEE

Διαστάσεις 221x118x51mm
Βάρος 1.200g

WEB Sony SRS-X55

Διάθεση Sony, 00800-4412-1496 www.sony.gr

Εγγύηση 1 έτος
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Sony SRS-X33


κοινοποίηση