Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2015

Φέρτε τη νέα σας οθόνη στα μέτρα σας

Η οθόνη είναι κατά κανόνα ένα από τα πιο εύκολα στην εγκατάσταση τμήματα του υπολογιστή. Συνδέετε τα ανάλογα καλώδια, πατάτε το πλήκτρο ενεργοποίησης και εμφανίζεται η εικόνα του desktop σας.
Ωστόσο, αν κάποιος ασχολείται με επεξεργασία ψηφιακής φωτογραφίας ή αν απλώς επιθυμεί την καλύτερη δυνατή εικόνα σε παιχνίδια και ταινίες, τότε καλό είναι να μην αφεθεί η κατάσταση στην τύχη. Στην πλειοψηφία τους οι νέες οθόνες είναι ικανοποιητικά “καλιμπραρισμένες” για τον μη απαιτητικό χρήστη, που δεν ενδιαφέρεται για τις λεπτομέρειες, όμως σε διαφορετική περίπτωση χρειάζεται αρκετό “πείραγμα” ώστε να ικανοποιηθεί κάποιος που ξέρει ακριβώς τι να προσέξει στον τομέα της ποιότητας της εικόνας.

Ψάχνοντας για “dead pixels” στην οθόνη
Η βασική ενέργεια που πρέπει να πραγματοποιήσει όποιος θέλει να φέρει την εικόνα του νέου του monitor στα μέτρα του, είναι η διαδικασία του calibration, όμως πριν από αυτή θα πρέπει να γίνει έλεγχος για πιθανή ύπαρξη του φαινομένου των “νεκρών pixels”. Ως γνωστόν, η εικόνα που φαίνεται στην οθόνη αποτελείται από χιλιάδες εικονοστοιχεία [pixels], τα οποία με τη σειρά τους είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης υπο-εικονοστοιχείων στα οποία έχει αποδοθεί η χρωματική τριπλέτα κόκκινο-πράσινο-κίτρινο.

Με τους ανάλογους συνδυασμούς, προκύπτουν τα χρώματα που βλέπουμε με γυμνό μάτι. Κάποιες φορές όμως, λόγω κατασκευαστικών αστοχιών, μπορεί μερικά pixels να είναι μόνιμα μαύρα ή, σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, μόνιμα άσπρα, με προφανή αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα της παραγόμενης εικόνας. Κάποια άλλα pixels μπορεί να είναι λίγο πιο θαμπά από τα γύρω τους ή να μην αλλάζουν χρώμα όπως τα γύρω τους κατά τη μετάβαση, για παράδειγμα, από κόκκινο σε μπλε. Το τι θα κάνετε από εκεί και πέρα εξαρτάται από την πολιτική τού κατασκευαστή, κάθε ένας από τους οποίους δικαιολογεί διαφορετικό αριθμό ελαττωματικών pixels.

Ο σχετικός έλεγχος μπορεί να γίνει “με το μάτι”, προβάλλοντας στην οθόνη πρωτεύοντα χρώματα και εξετάζοντας για πιθανές ανωμαλίες. Για να το πετύχετε αυτό, μπορείτε απλώς να εμφανίσετε σε πλήρη οθόνη ένα χρώμα μέσω ενός προγράμματος επεξεργασίας εικόνας, όμως υπάρχουν πολλά sites, τα οποία λειτουργούν ως εργαλεία εντοπισμού σχετικών προβλημάτων,

Calibration της οθόνης
Αφού λοιπόν βεβαιωθείτε ότι η οθόνη δεν διαθέτει περισσότερα ελαττωματικά pixels από όσα μπορείτε να ανεχθείτε, ακολουθεί το καλιμπράρισμα, η ρύθμιση δηλαδή της οθόνης ώστε να παρουσιάζει τη βέλτιστη δυνατή εικόνα.

Calibrize

Όμως και τα Windows 7 ενσωματώνουν το δικό τους σχετικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να βρει κανείς πληκτρολογώντας Calibrate display color [Μικρορύθμιση χρωμάτων οθόνης] στο πεδίο Search του Start Menu. Λειτουργεί δείχνοντας στον χρήστη τις βέλτιστες ρυθμίσεις σε κάθε τομέα της απεικόνισης και τον καλεί να τις πετύχει μέσω των ρυθμίσεων της οθόνης του. Έτσι, εμφανίζονται διαδοχικά ρυθμίσεις για τη φωτεινότητα, την αντίθεση, το gamma και τη χρωματική ισορροπία. Για τα δύο πρώτα θα πρέπει να δουλέψετε με τις ρυθμίσεις της οθόνης σας –και όχι των Windows– για να πετύχετε το αποτέλεσμα που σας ικανοποιεί.

Ρύθμιση φωτεινότητας της οθόνης στα Windows 7
Το αντίθετο πρέπει να κάνετε για τη χρωματική ισορροπία, όπου θα πρέπει να πετύχετε μέγιστη ουδετερότητα του γκρι μέσω ρύθμισης των σχετικών RGB sliders. Αφού περάσετε από όλα τα βήματα, θα βρεθείτε σε μία οθόνη όπου θα μπορέσετε να συγκρίνετε τις παλιές σας ρυθμίσεις με τις καινούριες. Εάν είστε ικανοποιημένοι με τις νέες τροποποιήσεις, τότε κρατάτε το αποτέλεσμα, αλλιώς επιστρέφετε στο προηγούμενο και προσπαθείτε ξανά.

Ρύθμιση ισορροπίας χρωμάτων στα Windows 7
Το αποτέλεσμα ενός καλού calibration είναι η μέγιστη δυνατή φυσικότητα των χρωμάτων, η οποία συνεπάγεται όχι μόνο καλαισθησία, αλλά και ακρίβεια στις εκτυπώσεις και την επεξεργασία των ψηφιακών φωτογραφιών. Επιπλέον, πρόκειται για μια διδακτική εμπειρία, μέσω της οποίας θα είστε σε θέση να βλέπετε πλέον κάθε οθόνη με πιο “εξεταστική” ματιά.

κοινοποίηση