Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

Τι είναι οι ίντσες στην τηλεόραση;

Γράφει ο Κώστας Δημητριάδης:
Ίντσες είναι μία μονάδα μέτρησης που τη χρησιμοποιούν κυρίως στην Αμερική, όπως εμείς εδώ πχ χρησιμοποιούμε τα εκατοστά.
Αλλά και εδώ τη χρησιμοποιούμε για να προσδιορίσουμε το μέγεθος κάποιας οθόνης.
Λέμε για παράδειγμα ότι η τάδε τηλεόραση είναι 42 ιντσών.

Αυτό σημαίνει ότι η απόσταση της οθόνης του "τζαμιού" από την πάνω αριστερή γωνία της (όπως την κοιτάμε), έως την κάτω δεξιά γωνία της, είναι 42 ίντσες.
Κάνοντας την μετατροπή, προκύπτει ότι είναι 106,68cm, δηλαδή λίγο πάνω από 1 μέτρο.
Την απόσταση από την πάνω αριστερή γωνία έως την κάτω δεξιά (και αντίστροφα), την ονομάζουμε και διαγώνιο (μπορεί να το συναντήσετε και ως μέγεθος διαγωνίου που είναι το ίδιο πράγμα)
Έτσι οι ίντσες στην τηλεόραση υποδηλώνουν ουσιαστικά πόσο μέγεθος έχει η οθόνη καθαρά. Όπως είναι λογικό όσο περισσότερες, τόσο και μεγαλύτερη η οθόνη.

Hdmi 
είναι μία ψηφιακή έξοδος που έχουν πολλοί υπολογιστές και πλέον αποτελεί την καλύτερη λύση τουλάχιστον για τη σύνδεσή τους με την τηλεόραση.
Ο λόγος είναι ότι μεταφέρουν και εικόνα αλλά και ήχο, υποστηρίζει μεγάλες αναλύσεις και έχουν πολύ καλή ποιότητα εικόνας. Προέρχεται από τις λέξεις High Definition Multimedia Interface (από τα αρχικά τους). Είναι ότι και το DVI με τη διαφορά ότι το βύσμα των HDMI είναι πιο μικρό και  μεταφέρουν και ήχο. Όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις, laptops, κάρτες γραφικών, κλπ έχουν πλέον HDMI (η πιο δημοφιλής διεπαφή) οπότε σίγουρα θα μπορείτε να τα συνδέσετε αναμεταξύ τους.
Βέβαια δεν παύει να έχει και μειονεκτήματα, μη κάνοντάς το πάντα την καλύτερη επιλογή.
Για παράδειγμα σε πολύ μεγάλες οθόνες με πολύ μεγάλες αναλύσεις 3820x2160 και πάνω δεν θα έχει πολύ καλή απόδοση, όπως αντίστοιχα και αν το μήκος του καλωδίου είναι μεγάλο, ή διπλώσει "σπαστά".

Dvi είναι
 μία διεπαφή μεταξύ της κάρτας γραφικών και της οθόνης μας, που παρέχει καλύτερη απόδοση από την απλή διεπαφή VGA. Αν η κάρτα γραφικών μας έχει έξοδο DVI τότε και η οθόνη μας αντίστοιχα είσοδο τέτοια, τότε μπορούμε να τα συνδέσουμε αυτά τα δύο.
Η έξοδος DVI είναι ψηφιακή όπως και η HDMI σε αντίθεση με την VGA που είναι αναλογική.
Μεταφέρει εικόνα από τον υπολογιστή στην οθόνη μας και υποστηρίζει υψηλές αναλύσεις έως και 1920x1200 (το απλό dvi). Είναι ακριβώς το ίδιο με την HDMI τεχνολογία με τη διαφορά ότι βύσμα του είναι μεγαλύτερο και δεν μπορεί να μεταφέρει και ήχο παράλληλα.
Προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Digital Visual Interface και μπορούμε να το συναντήσουμε στις εκδόσεις DVI-D, DVI-I και DVI dual link, ενώ το χρώμα της θύρας είναι άσπρο.

κοινοποίηση