Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2015

Τι είναι bulk email;

Ένας τύπος bulk email είναι και το newsletter:

αυτός που το αποστέλλει, συντάσσει ένα email ίδιο για όλους και το στέλνει σε όλους.

Αντίστοιχα μπορεί να είναι μία ειδοποίηση που αποστέλλεται η ίδια σε όλους κι όχι διαφοροποιημένη για κάθε παραλήπτη συγκεκριμένα.


Οπότε τα χαρακτηριστικά του εν ολίγοις είναι ότι το email μήνυμα είναι κοινό για όλους και στέλνεται το ίδιο σε όλους, σε αντίθεση με το transactional email που έχει άλλη φιλοσοφία.

Chain mail είναι το λεγόμενο αλυσιδωτό email το οποίο χαρακτηρίζεται πλέον ως ένα είδος spam, μιας και εξυπηρετεί κάποιους επιτήδειους, εκμεταλλευόμενοι και ενοχλώντας τον κόσμο.


Τα chain mails έχουν την εξής φιλοσοφία:

♦ λαμβάνουμε ένα email που αναφέρει ότι πχ αν το προωθήσουμε σε 10 φίλους μας, θα σώσουμε μία ζωή,

♦ εμείς το στέλνουμε σε 10 φίλους μας και ο καθένας από αυτούς, πρέπει να κάνει το ίδιο,

♦ ο καθένας από αυτούς το προωθεί λοιπόν σε άλλους 10 και πάει λέγοντας.

Φυσικά με την πράξη αυτή δεν σώσαμε καμία ζωή, απλά "κυκλοφορήσαμε" τα emails φίλων μας σε άλλους κοκ.

Έτσι αυτή η προώθηση της προώθησης, περιέχει δεκάδες ή και εκατοντάδες email διευθύνσεις μέσα της, που θα πέσουν στα χέρια κάποιων (από φίλο φίλου) κι έτσι αυτοί θα αρχίσουν να κάνουν spamming στα άτομα αυτά για τα δικά τους συμφέροντα.

Spam είναι το ανεπιθύμητο περιεχόμενο που παραλαμβάνει κάποιος πχ στο email του χωρίς τη θέλησή του.

Για παράδειγμα όταν μας έρχεται ένα email - newsletter στο οποίο δεν γραφτήκαμε ποτέ (άρα έρχεται παρά τη θέλησή μας), τότε αυτό αποτελεί spam. Γενικά οποιοδήποτε περιεχόμενο παραλαμβάνουμε ή βλέπουμε χωρίς να το θέλουμε ή και παραβαίνει κάποιους κανόνες, αποτελεί τέτοιο.

 Επίσης οποιαδήποτε ενέργεια κάνουμε παραβαίνοντας τους κανόνες για να προβάλλουμε κάτι που θέλουμε, αποτελεί spam όπως για παράδειγμα αν ποστάρουμε σε ένα blog σχόλια που δεν έχουν σχέση με το άρθρο αλλά εξυπηρετούν δικά μας συμφέροντα (πχ ποστάροντας την ιστοσελίδα μας για να την δούνε και άλλοι επισκέπτες).

Ένα άλλο παράδειγμα είναι στο chat, στο facebook, κλπ που ποστάρει κάποιος ανεπιθύμητο περιεχόμενο σε όλους, είτε μία φορά, είτε επαναλαμβανόμενα.

κοινοποίηση