Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

Fallout 4

Από την ώρα και τη στιγμή λοιπόν που βγαίνετε από το Vault, ανοίγεται μπροστά σας ένας υπέροχος κόσμος. Ο κόσμος του παιχνιδιού στο Fallout 4 είναι πιο ανοιχτός από ποτέ και, παρόλο που για να επισκεφθείτε ορισμένες περιοχές θα χρειαστεί να προχωρήσει η ιστορία, οι ουσιαστικοί περιορισμοί που έχετε είναι πολύ λίγοι.
Ο κόσμος προσφέρεται για εξερεύνηση, αφού υπάρχουν πολλές δευτερεύουσες αποστολές αλλά και πολλές μικρές λεπτομέρειες που δίνουν υπόσταση και δημιουργούν την αίσθηση πως περιπλανιέστε σε ένα πραγματικό σκηνικό, όπου κάθε εγκαταλελειμμένο κτίριο, κάθε πτώμα, κάθε παρατημένο αντικείμενο κρύβουν από πίσω και μία απώλεια ή μία ιστορία που δεν θα ανακαλύψετε, αν δεν μπείτε στον κόπο να ξεφύγετε από τον βασικό κορμό του παιχνιδιού.

Επίσης για πρώτη φορά σε Fallout ο κεντρικός ήρωας έχει φωνή –αν και το voice acting είναι κάπως ουδέτερο προκειμένου η φωνή να μην είναι παράταιρη με τις εκατοντάδες διαφορετικές φυσιογνωμίες που μπορείτε να φτιάξετε στην αρχή του παιχνιδιού. Το δε σύστημα διαλόγων θυμίζει κάτι από εκείνο των Mass Effect, όπου οι επιλογές των απαντήσεων δίνουν απλά τον γενικό τόνο και το νόημα, χωρίς να ξέρετε από πριν τι θα πείτε ακριβώς. Φυσικά, οι διάλογοι επωφελούνται από υψηλό Charisma, ανοίγοντας νέες επιλογές, όμως είναι λίγες οι φορές που η πορεία μίας κουβέντας έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην εξέλιξη της ιστορίας, και καλό θα ήταν η Bethesda να παραδειγματιστεί σε αυτό τον τομέα από το Witcher. Από την άλλη, οι πράξεις σας έχουν μεγάλη επίπτωση στην έκβαση του παιχνιδιού και θα πρέπει να είστε επιλεκτικοί με το faction που αποφασίζετε να εξυπηρετήσετε, ενώ και το σενάριο περιέχει αρκετές ανατροπές και πλήθος διαφορετικών φινάλε.

Εκτός από το στοιχείο της εξερεύνησης, που είναι καλύτερο από κάθε άλλο επεισόδιο της σειράς, η Bethesda έχει αλλάξει αρκετά και το gameplay. Για πρώτη φορά οι μάχες θυμίζουν περισσότερο shooter, ενώ τα όπλα έχουν πιο ρεαλιστική συμπεριφορά. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως το παιχνίδι έχει μετατραπεί σε FPS, αφού το αποτέλεσμα της μάχης εξακολουθεί να επηρεάζεται περισσότερο από τα στατιστικά σας και λιγότερο από τη δεινότητά σας στον χειρισμό του mouse. Από την άλλη, η AI εξακολουθεί να είναι προβληματική και, με εξαίρεση το γεγονός ότι οι αντίπαλοι είναι πιο επιθετικοί απαιτώντας από εσάς να είστε πιο κινητικοί και λιγότερο “Ράμπο” στην προσέγγισή σας, μην περιμένετε θαύματα. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και στην A.I. των companions σας, που συχνά θα χρειαστεί να επαναλάβετε αρκετές φορές τις εντολές σας μέχρι να υπακούσουν, ενώ η συμμετοχή τους στις μάχες είναι συχνά πυκνά διακοσμητική. Πάντως, για σας που γουστάρετε τις καταστροφές, η επιστροφή του Power Armor από το Fallout 3, θα σας επιτρέψει να βγάλετε το άχτι σας, αρκεί φυσικά να είστε εφοδιασμένοι με Fusion Cores, γιατί η στολή ρουφάει ενέργεια με το καλαμάκι.

Από ένα παιχνίδι Fallout δεν θα μπορούσε να λείπει το crafting και, αν σας αρέσει να μαζεύετε το καθετί, ο τίτλος θα σας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσετε όλα τα αντικείμενα για να φτιάξετε από όπλα μέχρι κτίρια, και φυσικά να παραμετροποιήσετε τα όπλα σας ώστε να αυξήσετε την αποτελεσματικότητά τους. Μία μεγάλη αλλαγή σε σχέση με το παρελθόν είναι πως έχουν αφαιρεθεί εντελώς τα Skills κι έχουν ενσωματωθεί στα Perks. Για παράδειγμα, για να ξεκλειδώσετε πλέον μία κλειδαριά αρκεί να ξοδέψετε ένα Perk Point και να αποκτήσετε το Locksmith perk, τα οποίο στην συνέχεια μπορείτε να αναβαθμίσετε προκειμένου να παραβιάσετε και πιο δύσκολες κλειδαριές.
http://gr.pcmag.com

κοινοποίηση