Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

Mad Max Game !

To Mad Max παρουσιάζει αρκετά από τα προβλήματα των πρόσφατων παιχνιδιών της Ubisoft, δηλαδή “φτιάχνουμε ένα παιχνίδι ανοιχτού κόσμου και βάζουμε μέσα σε αυτό λίγο απ’ όλα”.
Όμως, λόγω της ιδιαίτερης φύσης του σεναρίου του, φαίνεται πως αυτή η συνταγή μπορεί να είναι αποτελεσματική. Όπως θα γνωρίζετε, το Mad Max υπήρξε θεωρητικά κι ένα μεγάλο όνομα στις κινηματογραφικές αίθουσες το περασμένο καλοκαίρι, χωρίς όμως να καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του κοινού του. Και όπως συνηθίζεται στα film-ties [τα videogames που προέρχονται από κινηματογραφικές ταινίες, δηλαδή] το σενάριό του δεν έχει σχεδόν καμία επαφή με την υπόθεση της ταινίας!

Το gameplay του παιχνιδιού δεν έχει καμία πρωτοτυπία. Για την ακρίβεια, είναι μάλλον συνηθισμένο, αφού τα στοιχεία που το συνθέτουν τα έχουμε δει σε πολλά videogames του παρελθόντος: το εξαιρετικό beat-’em-up σύστημα που σας επιτρέπει να τα βάζετε με πολλούς αντιπάλους ταυτόχρονα είναι παρόμοιο με εκείνο που είχαμε συναντήσει στη σειρά των Batman: Arkham. Ο τρόπος με τον οποίο καταλαμβάνετε τις βάσεις/στρατόπεδα των αντιπάλων σας θυμίζει τον τρόπο που καθιέρωσε το Far Cry 3. Οι αναβαθμίσεις του οχήματός σας γίνονται με τρόπο παρόμοιο με εκείνον στο Red Faction Guerilla. Παρά ταύτα, το σενάριο του Mad Max βάζει τον παίκτη σε έναν κόσμο μετά από ολοκληρωτική καταστροφή της ανθρωπότητας και του πλανήτη, κι έτσι όλα τα παραπάνω –ειδικά όταν αυτά συνδυάζονται μεταξύ τους– αποκτούν μία άλλη διάσταση και δείχνουν κάπως πιο ρεαλιστικά.

Όπως προαναφέραμε, μπορεί το σενάριο του παιχνιδιού να μην έχει καμία σχέση με αυτό της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας, είναι όμως βγαλμένο από τον κόσμο του Mad Max. Ο πρωταγωνιστής αφήνεται να πεθάνει αβοήθητος στην έρημο από τους διαφόρους μεταλλαγμένους που έχουν δημιουργήσει συμμορίες και το μόνο που φαίνεται να τους ενδιαφέρει είναι η δημιουργία βάσεων/στρατοπέδων για να επεκτείνουν την επιρροή τους και να αποκτήσουν τα δύο πολυτιμότερα αγαθά πλέον: καύσιμα και νερό.

Πρόκειται για έναν σκληρό και βάρβαρο κόσμο [με κάποια μικρή δόση παράνοιας], όπου και ο πρωταγωνιστής υιοθετεί ανάλογες μεθόδους. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις που θα “παίξετε ξύλο” με τους μεταλλαγμένους αντιπάλους σας, η μόνη επιλογή είναι να τους εξοντώσετε πριν σας σκοτώσουν. Τα πάντα σχεδόν στο παιχνίδι επιλύονται με τη βία και σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα το στυλ της μάχης –που όπως προαναφέραμε είναι δανεισμένο από τη σειρά των Batman Arkham. Ένα σύστημα μάχης εκ του σύνεγγυς με γροθιές, κλοτσιές και λαβές, αλλά και βρόμικα χτυπήματα αμερικανικής πάλης, το οποίο αποτελεί και το δυνατότερο στοιχείο του gameplay. Πρακτικά, οι μάχες σώμα με σώμα που μπορείτε να κάνετε με αυτό το σύστημα δεν έχουν να ζηλέψουν σχεδόν τίποτα από μια ταινία mixed martial arts και street fighting. Μπορείτε να χτυπήσετε τους αντιπάλους σας, αν δεν είναι αρκετά γρήγοροι για να σας αποφύγουν ή ικανοί να μπλοκάρουν τις επιθέσεις σας, και στη συνέχεια να εφαρμόσετε συνδυασμούς χτυπημάτων πάνω τους [combos]. Κάθε χτύπημα συνοδεύεται και από τα ανάλογα αιματηρά οπτικά εφέ, που προσθέτουν στην αίσθηση και τον ρεαλισμό.

Αλλά το καλύτερο είναι ότι το παιχνίδι σάς δίνει τον χρόνο να παρατήσετε για μερικά δευτερόλεπτα τον ζαλισμένο από τα χτυπήματά σας αντίπαλο και να προλάβετε να μπλοκάρετε το χτύπημα που προσπαθεί να σας ρίξει πισώπλατα την ίδια στιγμή ένας άλλος αντίπαλος, και μετά να του αντεπιτεθείτε με συνδυασμό χτυπημάτων πριν επιστρέψτε να αποτελειώσετε τον πρώτο σας αντίπαλο. Αυτή είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνεται συνέχεια ακόμη κι αν βρίσκεστε ανάμεσα σε 5-6 εχθρούς. Αν γίνετε αρκετά καλοί, μπορείτε να τα βγάλετε πέρα με ολόκληρη συμμορία χωρίς να δεχτείτε ούτε ένα χτύπημα, και η αίσθηση της μάχης θα είναι εκπληκτική. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για το καλύτερο σύστημα μάχης σε αυτό το επίπεδο και θα θέλαμε να το δούμε να ενσωματώνεται και σε άλλα παιχνίδια.

κοινοποίηση