Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2015

Τι είναι motherboard;

Γράφει ο Κώστας Δημητριάδης
Motherboard είναι η κεντρική πλακέτα του υπολογιστή μας, που την έχουν και τα desktop pc αλλά και τα laptop.
Σε αυτήν επάνω συνδέονται απλά... τα πάντα - όλα τα περιφερειακά του υπολογιστή μας και γενικά όλο το hardware. Έχει διάφορες υποδοχές και θύρες ώστε να κουμπώνει το κάθε hardware όπως οι σκληροί δίσκοι, τα USB, οι μνήμες, ο επεξεργαστής, η κάρτα γραφικών, τα ηχεία και πολλά άλλα.


Έχει πάνω της ένα τσιπ που ονομάζεται BIOS το οποίο έχει μέσα του αποθηκευμένες διάφορες ρυθμίσεις είτε για την ίδια την motherboard, είτε για τις συσκευές που είναι συνδεμένες επάνω της.

Έχει αντίστοιχα διάφορους controllers που "διαχειρίζονται" την κάθε συσκευή με σωστό τρόπο (πχ RAID, SATA, κλπ).

Επίσης πολλές φορές διάφορες συσκευές τις έχει η ίδια ενσωματωμένες μέσα της όπως πχ την κάρτα δικτύου, την κάρτα ήχου, μερικές φορές την κάρτα γραφικών, κλπ. Οπότε αν δεν είμαστε απαιτητικοί χρήστες, δεν χρειάζεται να προμηθευτούμε άλλες τέτοιες συσκευές, θα καλυφθούμε. Θα την δούμε να ονομάζεται και αλλιώς ως μητρική πλακέτα, mobo ή μητρική κάρτα. Είναι το ίδιο πράγμα ακριβώς.

Chipset 
είναι ένα σύνολο ηλεκτρονικών κυκλωμάτων που όλα μαζί απαρτίζουν ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα και αυτό λειτουργεί σαν μία οντότητα. Θα συναντήσουμε τον όρο chipset σε διάφορες motherboards, κάρτες γραφικών, κλπ. Με απλά λόγια, πρόκειται για ένα chip ή ένα σύνολο τέτοιων ή ακόμα πιο απλά πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα (που αποτελείται από πολλά άλλα μικρά υποσυστήματα) το οποίο διαχειρίζεται τη διέλευση των δεδομένων μεταξύ του επεξεργαστή, της μνήμης και του υπόλοιπου hardware. Θα πρέπει να είναι συμβατό με το hardware που χρησιμοποιούμε και όσο πιο καλό είναι, τόσο καλύτερη δουλειά θα κάνει όσον αφορά τη διαχείριση και διέλευση των δεδομένων.

Pci express 
είναι μία παράλληλη θύρα - ένα slot που υπάρχει στην motherboard του υπολογιστή.
Έχει τον δικό της controller κι έτσι δεν χρειάζεται να απασχολεί - να επιβαρύνει με όγκο δεδομένων (bandwidth) τον βασικό δίαυλο επικοινωνίας (single bus).
Έτσι εξαιτίας αυτού, πχ η κάρτα γραφικών που θα συνδέσουμε επάνω της, θα έχει καλύτερη απόδοση, χαμηλότερο latency και μεγαλύτερες ταχύτητες διαμεταγωγής δεδομένων.
Δεν χρειάζεται να έχουμε drivers για να μας αναγνωρίσει τη θύρα ο υπολογιστής μας (μπορεί όμως να χρειαζόμαστε drivers για τη συσκευή που θα συνδέσουμε επάνω της, άλλο το ένα, άλλο το άλλο).
Η ονομασία αυτή προέκυψε από τις λέξεις Peripheral Component Interconnect Express.
Δεν είναι μία καινούρια έννοια, μιας και πιο παλιά υπήρχε το απλό PCI (που δεν ήταν παράλληλη αλλά σειριακή θύρα) το οποίο εν συνεχεία αντικαταστάθηκε από το express.

Raid είναι
μία συστοιχία από 2 ή περισσότερους σκληρούς δίσκους όπου μέσα τους αποθηκεύονται τα δεδομένα με ειδικό τρόπο.  Για να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μία τέτοια συστοιχία, απαιτείται να έχουμε 2 δίσκους και πάνω, οι οποίοι θα πρέπει να είναι συνδεμένοι είτε επάνω σε κάποιον raid controller, είτε να λειτουργούν ως raid με τη βοήθεια κάποιου software.  Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι μπορεί να κάνει πχ 2 δίσκους να λειτουργούν σαν ένας (RAID 0), ο οποίος θα έχει τη συνολική χωρητικότητα και των δύο δίσκων, αλλά στο σύστημά μας θα τους βλέπουμε σαν έναν.
Αυτό αμέσως μας δίνει και αυξημένη ταχύτητα είτε στην εγγραφή, είτε στην ανάγνωση των δεδομένων, αν όμως ένας από τους 2 αστοχήσει, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα.
Αντίστοιχα, μπορεί να τους κάνει να δουλέψουν υπό καθεστώς mirroring (RAID 1), δηλαδή ο ένας να λειτουργεί σαν βασικός και ο άλλος να κρατάει backup όλα τα δεδομένα του πρώτου, χωρίς όμως να φαίνεται και χωρίς να μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε για εμάς.
Προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων Redundant Array of Independent Disks.
Οι πιο κοινοί τύποι αυτών των συστοιχιών είναι τα RAID: 0,1,10,5.

Ssd είναι
ένα αποθηκευτικό μέσο καινούριας τεχνολογίας που τείνει να αντικαταστήσει τους πιο παλιούς μηχανικούς δίσκους HDD.
Οι SSD δίσκοι είναι 2,5 ιντσών (πιο μικροί) και δεν έχουν μηχανικά μέρη.
Αυτό σημαίνει ότι δεν ζεσταίνονται ιδιαίτερα, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και δεν χαλάνε αν υπάρχουν κραδασμοί κατά τη χρήση τους.
Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά πλεονεκτήματα για τα laptop κυρίως όπως αντιλαμβάνεστε.
Είναι πιο ακριβοί από τους απλούς HDD, έχουν χαμηλότερη χωρητικότητα αλλά είναι πιο γρήγοροι και έχουν μεγαλύτερη μακροζωία.
Μέσα τους έχουν τσιπάκια όπου αποθηκεύονται τα δεδομένα και διαβάζονται απευθείας από αυτά.
Είναι πολύ κατάλληλοι όχι για αποθήκευση δεδομένων τόσο (λόγω περιορισμένου χώρου) αλλά για το λειτουργικό μας σύστημα και τις εφαρμογές που έχουμε εγκατεστημένες σε αυτό.
Το SSD είναι τα αρχικά των λέξεων Solid State Drive.
Από προσωπική εμπειρία θα σας συνιστούσα ανεπιφύλακτα να προμηθευτείτε έναν τέτοιον μιας και θα απογειώσει το σύστημα.
Μην αγοράσετε κάποιον πολύ φθηνό ή πολύ ακριβό.
Όπως και σε οτιδήποτε, κάντε τις έρευνές σας στο να καταλήξετε κυρίως στην χωρητικότητα και στην ταχύτητα, μιας και υπάρχουν και αρκετά αργοί SSD δίσκοι που δεν αξίζουν.

Esata είναι
ακριβώς ότι και το απλό SATA με τη διαφορά ότι χρησιμοποιείται για εξωτερικές συσκευές (όπως πχ για εξωτερικούς σκληρούς δίσκους).
Η διεπαφή eSATA προσφέρει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες μεθόδους διασύνδεσης εξωτερικών αποθηκευτικών μέσων (usb, firewire, κλπ).
Πχ είναι hot swappable (μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον σκληρό δίσκο από το εξωτερικό κουτί χωρίς να αφαιρέσουμε όλο το κουτί από τη θύρα αυτήν), υποστηρίζει μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, δεν δημιουργεί bottleneck ("μπούκωμα") κατά τη μεταφορά δεδομένων, υποστηρίζει τεχνολογίες σκληρών δίσκων όπως είναι η S.M.A.R.T., κλπ.
Παρόλα αυτά όμως το κουτί με τον δίσκο που είναι eSATA χρειάζεται εξτρά τροφοδοσία που αποτελεί σημαντικό μειονέκτημα.
Προέρχεται από τα αρχικά των λέξεων External Serial Advanced Technology Attachment.

Rpm είναι
ένα χαρακτηριστικό που έχουν οι σκληροί δίσκοι οι μηχανικοί, το οποίο προσδιορίζει την ταχύτητα λειτουργίας τους.
Προσοχή: δεν προσδιορίζει την ταχύτητα ανάγνωσης ή εγγραφής, αλλά το RPM σίγουρα την επηρεάζει.
Συγκεκριμένα, αυτό ισχύει για τους σκληρούς δίσκους τύπου HDD κι όχι SSD.
Οι HDD έχουν μέσα τους κάποιους δίσκους οι οποίοι περιστρέφονται.
Μία βελόνα διαβάζει τα δεδομένα από αυτούς τους δίσκους.
Αν η ταχύτητα περιστροφής τους είναι μεγάλη, τότε όπως είναι λογικό τα δεδομένα διαβάζονται πιο γρήγορα (ή αντίστοιχα εγγράφονται).
Έτσι το RPM δείχνει αυτή την ταχύτητα περιστροφής των δίσκων αυτών που βρίσκονται μέσα στον σκληρό μας δίσκο.  Σημαίνει Rounds Per Minute (πόσες περιστροφές κάνει το λεπτό).
Τα νούμερα που θα συναντήσουμε είναι τα 5400, 7200, 10000 και 15000 που πχ για το 1ο σημαίνει ότι κάνουν οι δίσκοι αυτοί 5400 στροφές σε διάρκεια ενός λεπτού, που σημαίνει ότι γυρνάνε πιο αργά από αυτούς των 15000 άρα και τα δεδομένα διαβάζονται πιο αργά.

Ssd bracket είναι
ένα αξεσουάρ το οποίο το τοποθετούμε μέσα στο κουτί του υπολογιστή ώστε έπειτα να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε έναν SSD σκληρό δίσκο.
Επειδή ο SSD δίσκος είναι πιο μικρός (2,5 ίντσες) σε σχέση με έναν HDD (3,5 ίντσες), δεν είναι εφικτό να το τοποθετηθεί σωστά μέσα στο κουτί του υπολογιστή.
Το ssd bracket έρχεται να καλύψει αυτό το κενό.
Στην ουσία είναι μία μεταλλική κατασκευή με βίδες, που την τοποθετούμε - βιδώνουμε στο κουτί στη θέση που θα έμπαινε ένας HDD δίσκος.
Εκεί μετά βάζουμε βιδώνουμε τον SSD δίσκο μας στην ειδική υποδοχή που έχει το bracket αυτό και έτσι τοποθετείται σωστά και είναι σταθερός μέσα στο κουτί του υπολογιστή.
Συνήθως όταν αγοράσουμε έναν δίσκο τεχνολογίας SSD συμπεριλαμβάνεται μέσα του το αξεσουάρ αυτό.

κοινοποίηση