Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

Sapphire Nitro R9 390 8G D5

Συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις από την ανανεωμένη σειρά γραφικών της AMD, ήρθε η ώρα να δούμε από κοντά δύο υλοποιήσεις από την οικογένεια R9 390/390X. Συγκεκριμένα, στα PC Labs έφτασε μία R9 390X Gaming 8G κατασκευής MSI και μία Nitro R9 390 8G D5
από τη Sapphire. Oι δύο κάρτες βρίσκονται ένα σκαλοπάτι κάτω από τις νέες κάρτες της οικογένειας Fury, με την μεν πρώτη να τοποθετείται τιμολογιακά ανάμεσα στις GTX 980 και GTX 970 της Nvidia, και τη δεύτερη ανάμεσα στις GTX 970 και GTX 960.
Από Hawaii σε Grenada

Όπως έχουμε ήδη αναλύσει, καμία από τις κάρτες της ευρύτερης οικογένειας R9 300 δεν αποτελεί καινούρια πρόταση αλλά re-branding των καρτών R9 200. Έτσι, στην προκειμένη περίπτωση, η R9 390X βασίζεται σε βελτιωμένη έκδοση του πυρήνα Hawaii XT, στον Grenada XT, ενώ η R9 390 σε βελτιωμένη έκδοση του Hawaii PRO, στον Grenada PRO. Σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική, οι πυρήνες δεν διαφέρουν από τους προκατόχους τους, αφού, όπως μπορείτε να δείτε και από τον σχετικό πίνακα, η R9 390X εξακολουθεί να διαθέτει 44 CUs με 2.816 SPs και η R9 390 40CUs με 2.560SPs.

Η βασική αλλαγή εντοπίζεται στις συχνότητες λειτουργίας, οι οποίες εμφανίζονται ανεβασμένες τόσο στην περίπτωση του πυρήνα όσο και στην περίπτωση της μνήμης. Συγκεκριμένα, ο χρονισμός της R9 390X έχει αυξηθεί κατά 50MHz για τον πυρήνα, από τα 1.000MHz στα 1.050MHz, και κατά 53MHz στην περίπτωση της R9 390 από τα 947MHz στα 1.000MHz. Μεγαλύτερη είναι και η αλλαγή των χρονισμών στις μνήμες, αφού από τα 1.250MHz [5Gbps GDDR5], έχουμε περάσει στα 1.500MHz [6Gbps, GDDR5] και για τις δύο κάρτες. Αυτή η αλλαγή έχει οδηγήσει στην σημαντική αύξηση του εύρους ζώνης της μνήμης, που αγγίζει πλέον τα 384GB/sec από τα 320GB/sec της προηγούμενης γενιάς –διαφορά της τάξης του 20%. Παράλληλα με το αυξημένο bandwidth, η AMD έχει διπλασιάσει την ποσότητα της μνήμης και από τα 4GB της γενιάς R9 290, περνάμε στα 8GB της γενιάς R9 390. Είναι λογικό, λοιπόν, με αυτές τις αλλαγές η AMD να προωθεί τις εν λόγω κάρτες με βασικό στόχο το 4K gaming. Βέβαια, το κατά πόσο οι κάρτες μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτό το σενάριο, θα το διαπιστώσουμε όταν έρθει η ώρα των αποτελεσμάτων. Όμως, η απόδοση που πήραμε από την πιο ισχυρή R9 Fury Χ που παρουσιάσαμε στον προηγούμενο τεύχος, δεν αφήνει και πολλές ελπίδες. Φυσικά, η αύξηση των χρονισμών δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί δωρεάν, αλλά υπάρχει άμεσος αντίκτυπος στην κατανάλωση, και η AMD ανακοινώνει TDP της τάξης των 275 Watts και για τις δύο κάρτες. Τουλάχιστον οι νέες κάρτες είναι συμβατές με DX12, υποστηρίζουν την τεχνολογία FreeSync της AMD –αν και εφόσον έχετε συμβατή οθόνη–, ενώ εκμεταλλεύονται και τις λειτουργίες Virtual Super Resolution και Frame Rate Target Control, τις οποίες έχουμε εξηγήσει σε προηγούμενες παρουσιάσεις.
Η κάρτα της MSI

Ξεκινώντας από το προϊόν της MSI έχουμε ένα τυπικό εκπρόσωπο της gaming σειράς καρτών γραφικών της εταιρείας στις γνώριμες αποχρώσεις του κόκκινου και του μαύρου. Βασικό χαρακτηριστικό της κάρτας είναι το σύστημα ψύξης TwinFrozr V. Στη συγκεκριμένη υλοποίηση, το σύστημα ψύξης καταλαμβάνει 2,5 slots, με αποτέλεσμα το αυξημένο βάρος, το οποίο αγγίζει τα 1.314 γραμμάρια. Τουλάχιστον το μήκος δεν είναι υπερβολικό [κάτω από 280 χιλιοστά], οπότε αν έχετε τα απαραίτητα slots, θα καταφέρετε να την χωρέσετε και σε πιο στριμωχτά cases.
Το σύστημα ψύξης χρησιμοποιεί δύο ανεμιστήρες διαμέτρου 9,4 εκατοστών Torx. Ο συγκεκριμένος τρόπος σχεδίασης ουσιαστικά τοποθετεί ανά ζεύγη πτερύγια διαφορετικών ειδών, ένα παραδοσιακό κι ένα τύπου διασποράς. Το αποτέλεσμα είναι 20% περισσότερη ροή αέρα σε σχέση με ένα παραδοσιακό σύστημα ανεμιστήρων. Επιπλέον, οι ανεμιστήρες έχουν ανεξάρτητο έλεγχο στροφών, ανάλογα με το σημείο όπου αναπτύσσεται υψηλότερη θερμοκρασία στην κάρτα. Η ψύκτρα της GPU είναι χάλκινη, με επίστρωση νικελίου, και χρησιμοποιεί ένα superpipe διαμέτρου 8 χιλιοστών και τέσσερα heatpipes 6 χιλιοστών για ταχύτερη απομάκρυνση της θερμότητας από την GPU στα fins. Όλα τα heatpipes είναι κολλημένα απευθείας στη χάλκινη βάση που ακουμπάει στην GPU, επιτρέποντας ακόμη ταχύτερη απομάκρυνση της θερμότητας, ενώ υπάρχουν και δύο μεταλλικά plates, ένα που έρχεται σε επαφή με τα VRM κι ένα που καλύπτει όλη την πλάτη της κάρτας. Όπως σε όλες τις σύγχρονες κάρτες γραφικών της εταιρείας, έτσι και εδώ συναντάμε ηλεκτρονικά μέρη Military Class 4, όρος που μεταφράζεται σε πυκνωτές Hi-c και Solid Cap με χρόνο ζωής 10 ετών και πηνία Super Ferrite. Σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία, η κάρτα χρησιμοποιεί δύο ακροδέκτες, έναν των 6-pin κι έναν των 8-pin.

Η κάρτα υποστηρίζεται από την εφαρμογή Gaming App, μέσω της οποίας προσφέρονται τρία modes λειτουργίας, Silent, Gaming και OC, με διαφορετικούς χρονισμούς, ανάλογα αν το ζητούμενο είναι ο λιγότερος δυνατός θόρυβος ή οι απολύτως υψηλότερες επιδόσεις. Μάλιστα, στο τελευταίο προφίλ οι χρονισμοί ξεφεύγουν από τις εργοστασιακές οδηγίες, με τον πυρήνα να φτάνει τα 1.100ΜHz και τις μνήμες τα 6.100MHz. Εκτός των χρονισμών, το Gaming App σάς επιτρέπει να ρυθμίσετε τον φωτισμό του λογοτύπου επάνω στην ψύκτρα, επιλέγοντας μεταξύ τεσσάρων στυλ. Εκτός του Gaming App, υπάρχει και η εφαρμογή AfterBurner από όπου μπορείτε να παρακολουθείτε τα ζωτικά χαρακτηριστικά αλλά και να προχωρήσετε σε overclocking, καθώς και η εφαρμογή Predator, αν θέλετε να καταγράψετε και να μοιραστείτε τα gaming sessions σας.
Η κάρτα της Sapphire

Η R9 390 8G D5 ανήκει στην καινούρια οικογένεια Nitro της εταιρείας. Παρά το καινούριο όνομα, στηρίζεται στο γνωστό σύστημα ψύξης Tri-X. Στη συγκεκριμένη έκδοση, το Tri-X χρησιμοποιεί τρεις ανεμιστήρες των 90mm, με έδραση σε διπλά ρουλεμάν. Οι ανεμιστήρες διαθέτουν πτερύγια σχεδίασης aerofoil για καλύτερη ροή αέρα και λιγότερο θόρυβο, ενώ όταν η θερμοκρασία της κάρτας είναι σε χαμηλά επίπεδα, οι ανεμιστήρες μπορούν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

Το σύστημα ψύξης διαθέτει πέντε heatpipes, εκ των οποίων το βασικό έχει διάμετρο 10mm και μπορεί να μεταφέρει 90W ενέργειας, τα δύο έχουν διάμετρο 8mm και μπορούν να απάγουν 130W θερμοκρασίας, και τα άλλα δύο διάμετρο 6mm και μπορούν να απάγουν 80W θερμοκρασίας, ανάγοντας έτσι τη συνολική ικανότητα του συστήματος ψύξης στα 300W. Το σύστημα ψύξης με τους τρεις ανεμιστήρες έχει αυξήσει σημαντικά τις διαστάσεις της κάρτας, και το μήκος της ξεπερνά τα 300mm, οπότε πριν την αγοράσετε, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το case σας διαθέτει τον απαραίτητο ελεύθερο χώρο. Τουλάχιστον το πάχος είναι μικρότερο και δεν ξεπερνά τα 2,2 slots, οπότε την καθιστά λίγο πιο φιλική σε διατάξεις dual graphics.Σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία, η κάρτα χρησιμοποιεί δύο ακροδέκτες των 8-pin, που σημαίνει πως η κάρτα μπορεί να δεχτεί έως 375W ισχύος, χαρακτηριστικό χρήσιμο για όσους ενδιαφέρονται για ακραίο overclocking. Ιδιαίτερα ποιοτικά είναι τα ηλεκτρονικά μέρη, και η Sapphire έχει χρησιμοποιήσει Black Diamond πηνία και πυκνωτές διαπιστευμένους για 16Κ ώρες λειτουργίας. Όσον αφορά στους χρονισμούς, η εταιρεία έχει επιλέξει να κρατήσει την κάρτα σε πολύ συντηρητικά επίπεδα, έχοντας αυξήσει τον χρονισμό του πυρήνα κατά μόλις 1 % πάνω από την εργοστασιακή προδιαγραφή, ενώ έχει αφήσει τους χρονισμούς της μνήμης απαράλλακτους. Τέλος, όπως όλες οι κάρτες της Sapphire, διαθέτει διπλό BIOS και μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε UEFI ή legacy compatibility mode.
http://gr.pcmag.com

κοινοποίηση