Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Audioengine D1 & D3

Δύο ακόμα προϊόντα αφιερωμένα στις ακροάσεις hi-res ήχου, αυτή τη φορά με δύο προτάσεις από την Audioengine. Τα D1 & D3 DAC της εταιρείας απευθύνονται στους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών
που θέλουν να αναθέσουν την αναπαραγωγή του ήχου σε κάποιο εξωτερικό κύκλωμα, χωρίς να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Τόσο το D1 όσο και το D3 στηρίζονται στο ίδιο DAC, το ΑΚΜ4396 της Asahi Kasei, το οποίο διακρίνεται για τη χαμηλή του παραμόρφωση, όμως το μεν D1 απευθύνεται στους desktop χρήστες, ενώ το D3 στους mobile χρήστες. Και τα δύο προϊόντα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να καταλαμβάνουν το λιγότερο δυνατό χώρο. Έτσι, το D1 έχει μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα πακέτο τσιγάρα, ενώ το D3 είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα τυπικό USB flash drive. Αμφότερα είναι ποιοτικά κατασκευασμένα, καθώς χρησιμοποιούν αλουμίνιο για την κατασκευή, ενώ ειδικά το D3 με το βουρτσισμένο φινίρισμα και το ασημένιο χρώμα είναι ιδανικό ταίρι για το MacBook σας.
Το USB DAC Audioengine D3

Δεδομένου ότι και τα δύο προϊόντα στηρίζονται στα ίδια ηλεκτρονικά μέρη, οι προδιαγραφές τους στα βασικά σημεία είναι αντίστοιχες, και μέσω σύνδεσης USB μπορούν να αναπαράγουν αρχεία 24-bit έως 96kHz. Το D1 όμως πλεονεκτεί καθώς διαθέτει και οπτική ψηφιακή θύρα, με την οποία θα μπορέσετε να αναπαραγάγετε αρχεία έως 192kHz, ενώ εκτός από τον υπολογιστή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για σύνδεση με το ηχοσύστημά σας, την τηλεόραση ή και την κονσόλα σας. Επιπλέον, πέρα από το mini jack για τη σύνδεση των ακουστικών, διαθέτει και στερεοφωνική έξοδο RCA για σύνδεση με ηχεία –κατά προτίμηση ενεργά– ή με τον ενισχυτή σας. Τέλος, το D1 διαθέτει και το δικό του volume control, ενώ στο D3 ο έλεγχος της στάθμης γίνεται από τον υπολογιστή μέσω βηματικού volume control από το Audio Panel των Windows.

H σύνδεση του D3 δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλή, καθώς απαιτεί μία θύρα USB Type A. Η έξοδος είναι απλό βύσμα mini-jack, ενώ στη συσκευασία παρέχεται και αντάπτορας για μετατροπή σε καρφί 1/4". Η μόνη άλλη ευκολία που διαθέτει είναι δύο ενδεικτικές λυχνίες: η μία σε λευκό χρώμα που αποδεικνύει ότι η συσκευή λειτουργεί, και η δεύτερη σε μπλε που ανάβει όποτε αναπαράγετε κάποιο αρχείο δειγματοληψίας πάνω από 48kHz. Όπως ήδη αναφέραμε, το D3 μπορεί να αναπαράγει εγγενώς σήματα 24-bit/96kHz, όμως σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε κάποιο αρχείο υψηλότερης δειγματοληψίας, αυτό θα παίζει κανονικά, αλλά θα γίνει downsampled στα 96kHz.

Για τη δοκιμή των προϊόντων χρησιμοποιήσαμε αποκλειστικά αρχεία FLAC, με δειγματοληψία έως 192kHz, ενώ η σύνδεση σε όλες τις περιπτώσεις πραγματοποιήθηκε μέσω USB.
Οι ακροάσεις έγιναν με ακουστικά, και συγκεκριμένα τα Siberia Elite της SteelSeries και τα HD650 της Sennheiser. Αν και η Audioengine αναφέρει πως τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ακουστικά υψηλής αντίστασης, η συμβουλή μας είναι να αποφύγετε ζεύγη αντίστασης πάνω από 150Ω, καθώς η ισχύς εξόδου δεν επαρκεί για να έχετε σωστή οδήγηση, κάτι που φάνηκε μόλις συνδέσαμε πάνω τους τα HD650. Με ακουστικά χαμηλής αντίστασης, ο ήχος τους ήταν διαυγής και χωρίς χρωματισμούς, και πραγματικά θα απολαύσετε τα ψηφιακά σας αρχεία.

Εκτός από τον υπολογιστή, δοκιμάσαμε το D3 σε συνδυασμό και με smartphoneς. Συγκεκριμένα, επιστρατεύσαμε τα G2 και G3 της LG μαζί με την εφαρμογή USB Audio Player PRO. Αμφότερες οι συσκευές αναγνώρισαν το D3, το οποίο βελτίωσε την απόδοση, κυρίως γιατί μέσω του D3 είχαμε υψηλότερη ισχύ εξόδου από αυτή που μπορούσαν να δώσουν οι συσκευές από μόνες τους. Με τιμή κάτω από τα 190 ευρώ, τα προϊόντα τής Audioengine αποτελούν προσιτές λύσεις για την ακρόαση μουσικής υψηλής ανάλυσης, χωρίς να γίνονται εκπτώσεις στην ποιότητα κατασκευής και αναπαραγωγής.
Η πίσω όψη του Audioengine D1
Τεχνικά Χαρακτηριστικά Audioengine D1

DAC Asahi Kasei AKM4396 Είσοδοι
1x Digital Optical, 1x USB 2.0 Type B Έξοδοι
1x stereo RCA, 1x 3,5mm Headphones-out Συχνοτική απόκριση 10Hz-25kHz [±0.5dB] Αρμονική παραμόρφωση <0 br="" z="">SNR >110dB
Crosstalk -85dB
Τάση εξόδου 2.0V RMS Αντίσταση εξόδου 10Ω Υποστηριζόμενα ακουστικά 20Ω-10kΩ Άλλα χαρακτηριστικά Αναπαραγωγή αρχείων έως 24-bit/96kHz[USB] έως 192kHz [Optical], θήκη μεταφοράς, καλώδιο USB 60cm με επιχρυσωμένα βύσματα Διαστάσεις 101,6x88,9x25,4mm Βάρος 198g Web tinyurl.com/phr5pna

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Audioengine D3

DAC Asahi Kasei AKM4396
Συνδεσιμότητα
1x 3,5mm Headphones-out Συχνοτική απόκριση 10Hz-25kHz [±0.5dB] Αρμονική παραμόρφωση <0 br="" z="">SNR >110dB
Crosstalk -110dB
Τάση εξόδου 2.0V RMS Αντίσταση εξόδου 10Ω Υποστηριζόμενα ακουστικά 12Ω-10kΩ Άλλα χαρακτηριστικά Αναπαραγωγή αρχείων έως 24-bit/96kHz, θήκη μεταφοράς, αντάπτορας 1/8" σε 1/4" Διαστάσεις 65x20x10mm Βάρος 18g Web tinyurl.com/px5y6b2

Διάθεση Directed 2310-477190
www.directed.gr

Τιμές [με ΦΠΑ]
€169 [D1]

€189 [D3]

Εγγύηση 1 έτος
http://gr.pcmag.com

κοινοποίηση