Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

Ο μικρότερος υπολογιστής στον κόσμο

Χωράει στην άκρη ενός κέρματος
Έχει μέγεθος μόλις ενός κυβικού χιλιουστού, χωράει δηλαδή στην άκρη ενός κέρματος, είναι δημιούργημα του τμήματος υπολογιστών του Πανεπιστημίου του Μίσινγκαν,
αποτέλεσμα δεκαετούς εργασίας και ερευνών, και διεκδικεί επάξια τον τίτλο του μικρότερου μεν αυτόνομου δεν υπολογιστή στον κόσμο.

Οι ερευνητές ευελπιστούν να ενσωματώσουν τον μικροεπεξεργαστή, Michigan Micro Mote (M^3), όπως είναι γνωστός σε μια ευρεία γκάμα συσκευών από τον ιατρικό κλάδο μέχρι τη βαριά βιομηχανία. Θεωρητικά μπορεί να εμφυτευθεί στο ανθρώπινο σώμα, να εκτελεί ηλεκτροκαρδιογραφήματα, να λαμβάνει την πίεση του αίματος ή να καταγράφει τη θερμοκρασία του ασθενή.

Εκτός από αυτό βέβαια πολλές είναι οι εφαρμογές του και στον τομέα της βιομηχανίας,  και δει στην εξόρυξη πετρελαίου αφού υπάρχει η φιλοδοξία να χρησιμοποιηθεί σε πετρελαιοπηγές ώστε να βοηθά στον εντοπισμό άγνωστων θυλάκων, πριν οι έρευνες προχωρήσουν σε νέες περιοχές και νέα κοιτάσματα.

Ενδιαφέρουσα προοπτική είναι και η μετατροπή του σε συσκευή που θα βοηθά στο να μην χάνουμε προσωπικά μας αντικείμενα. Η σκέψη είναι αρκετά απλή: αγοράζεις μερικά M^3 και τα «κολλάς» σε κλειδιά, πορτοφόλια κλπ ενώ με μια κεντρική διαχείριση σε περίπτωση απώλειας μπορείς να εντοπίσεις το αντικείμενο εντός συγκεκριμένων ορίων.

Όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές το βασικότερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν ήταν το πώς θα κατάφερναν να επικοινωνήσουν με μία τόσο μικροσκοπική συσκευή, αλλά και πώς θα κατάφερναν να ελαχιστοποιήσουν το μέγεθος της χρησιμοποιούμενης μπαταρίας του συστήματος.
newbeast.gr

κοινοποίηση