Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015

Google Project Fi: Αλλάζει το παιχνίδι και γίνεται πάροχος κινητής τηλεφωνίας

Τελικά όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά καθώς η Google ανακοίνωσε την νέα της υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας και mobile internet για την οποία ακούγαμε τον τελευταίο καιρό.
Ουσιαστικά η Google γίνεται πάροχος κινητής τηλεφωνίας αλλά υπόσχεται καλύτερες χρεώσεις.

Η νέα της υπηρεσία ονομάζεται Project Fi και προσφέρει mobile υπηρεσίες, αλλά η Google δεν έχει δημιουργήσει το δικό της δίκτυο. Αντιθέτως λειτουργεί ως MVNO (mobile virtual network operator) χρησιμοποιώντας τις υποδομές των αμερικανικών παρόχων Sprint και T-Mobile.

Προς το παρόν η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ και μόνο για το Nexus 6. To Project Fi σου επιτρέπει να κάνεις τηλεφωνικές κλήσεις και να στέλνεις μηνύματα μέσω Wi-Fi ενώ αν δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης σε Wi-Fi χρησιμοποιεί τα mobile δίκτυα των δυο εταιρειών με τις οποίες συνεργάζεται. Η μετάβαση της τηλεφωνικής κλήσης γίνεται ομαλά ανάμεσα σε Wi-Fi και mobile δίκτυα.


Το κόστος
Όσο για τις χρεώσεις η Google δεν αποσκοπεί σε μακράς διάρκειας δεσμευτικά συμβόλαια. Πληρώνεις 20 δολάρια τον μήνα για το «The Fi Basics» και προσφέρει απεριόριστες τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα στο εσωτερικό, απεριόριστα μηνύματα στο εξωτερικό. Στο βασικό πρόγραμμα των 20 δολαρίων μπορείς να προσθέσεις τα πακέτα internet που θέλεις.

Τα δεδομένα κοστίζουν 10 δολάρια ανά GB και μπορείς να επιλέξεις μέχρι και το πακέτο των 10GB (δηλαδή 2GB 20 δολάρια, 3GB 30 δολάρια κλπ.). Όταν ξεπεραστεί το όριο του πακέτου, οι χρεώσεις συνεχίζουν να παραμένουν 10 δολάρια ανά GB, άρα για παράδειγμα, αν ξεπεραστεί το πακέτο κατά 300MB τότε θα χρεωθείς επιπλέον 3 δολάρια.

Τα δεδομένα κοστίζουν ακριβώς το ίδιο όταν ο χρήστης ταξιδέψει σε πάνω από 120 χώρες αλλά η ταχύτητα μειώνεται στα 256kbps.

Στην περίπτωση που δεν χρησιμοποιήσεις όλα τα δεδομένα του πακέτου, η Google σου επιστρέφει την διαφορά στο Project Fi account σου και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις στον επόμενο λογαριασμό. Αν πληρώνεις 20 δολάρια για τα 2GB αλλά χρησιμοποίησες τα 1.5GB, τότε θα σου επιστέψει 5 δολάρια. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να αλλάζεις τα πακέτα δεδομένων κάθε μήνα ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Ωστόσο, όποιος θέλει να συμμετέχει στο νέο project της Google θα πρέπει να έχει πρόσκληση ενώ δυστυχώς προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν θα φέρει το Project Fi προς Ευρώπη.
techblog.gr

κοινοποίηση