Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

MSI R6970 Lightning

Η οικογένεια προϊόντων Lightning της MSI δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, αφού αποτελεί ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η εταιρεία σε κάρτες γραφικών. Έτσι, όταν έφτασε στα PC Labs το κουτί µε τη στάµπα R6970 Lightning, ξέραµε από πριν ότι το περιεχόµενο θα ήταν πολύ καυτό. Η κάρτα εντυπωσιάζει αρχικά τόσο µε το µέγεθος [αν και διατηρεί την dual slot σχεδίαση, είναι αρκετά µακριά] όσο και µε την ποιότητα του συστήµατος ψύξης [Propeller Blade Twin Frozr III], που διαθέτει δύο ανεµιστήρες των 9cm, 4 heat pipes και πολύ λεπτά αλουµινένια πτερύγια, ενώ καλύπτει εκτός από την GPU και τις µνήµες µε ένα συµπληρωµατικό µεταλλικό plate.

Εξαιρετικά είναι και τα ηλεκτρονικά µέρη καθώς και η σχεδίαση της πλακέτας, µε την κάρτα να είναι φυσικά Military Class II, ενώ το κύκλωµα τροφοδοσίας ακολουθεί νέα αρχιτεκτονική, την Power4, όπως την ονοµάζει η MSI. Αυτή περιλαµβάνει PWM µε 18 φάσεις[!], ξεχωριστή τροφοδοσία για τις µνήµες, Copper MOS που προσφέρουν διπλάσιο ρεύµα, όπως και τον Proadlizer decoupler της NEC που µειώνει το θόρυβο από το τροδοφοτικό αποτελεσµατικότερα σε σχέση µε τις παραδοσιακές διατάξεις, επιτρέποντας στην κάρτα της MSI να λειτουργεί σε υψηλότερες συχνότητες χωρίς πρόβληµα. Και µια και µιλήσαµε για συχνότητες, η R6970 Lightning είναι overclocked από το εργοστάσιο µε 60MHz υψηλότερα ρολόγια σε πυρήνα και shaders και µνήµες στα 5,5GHz αντί για τα 5GHz. Φυσικά, η κάρτα διψάει για επιπλέον overclocking. Το λογισµικό Afterburner επιτρέπει τριπλό overvoltage, σε GPU, µνήµες και το VDDC, ενώ η κάρτα είναι εξοπλισµένη και µε V-check points, για να ελέγχετε τις τάσεις µε το πολύµετρο για περισσότερη ακρίβεια.

Ακόµα µία ευκολία για extreme overclocking είναι τα 4 καλυµµένα µε αυτοκόλλητα –κοινώς τα πειράζετε µε δική σας ευθύνη– dip switches, τα Mem V-Switch, GPU V-Switch, PWM Tuner, και OCP Unlocker που εκτοξεύουν κατακόρυφα τις overclocking δυνατότητες της κάρτας. Τελευταία πινελιά είναι ο γνωστός διακόπτης επιλογής BIOS, που όµως εδώ έχει τρεις θέσεις µε ένα επιπλέον προφίλ για ήσυχη λειτουργία των ανεµιστήρων. Όσο για τις επιδόσεις της κάρτας, είναι στα αναµενόµενα επίπεδα για υπερχρονισµένη 6970, αλλά µην ξεχνάτε ότι αυτή η κάρτα δε θα ξεδιπλώσει τις αρετές της χωρίς το κατάλληλο overclocking. Δεν ξέρουµε για εσάς αλλά για εµάς ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος!
http://gr.pcmag.com

κοινοποίηση