Παρασκευή, 17 Απριλίου 2015

Μια ματιά στην Nvidia Geforce GTX 970 G1

Πολλά έχουν ακουστεί για την συγκεκριμένη κάρτα γραφικών. Στην αρχή είδαμε την Nvidia να δίνει λάθος πληροφορίες στον τύπο, σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, ενώ στην συνέχεια διαπιστώθηκε και το πρόβλημα με τα τελευταία 500 MB της κάρτας.
Όμως καθώς αυτός ο αρχικός «θόρυβος» κομπάζει, είναι η ώρα να δούμε τι πραγματικά μπορεί να κάνει αυτή η κάρτα «θηρίο» όπως έχει χαρακτηριστεί πολλάκις.

Πιο συγκεκριμένα στα χεριά μου έχω την έκδοση της Gigabyte 970 Gaming. Έρχεται πολύ καλά πακεταρισμένη με μια premium αίσθηση στο κουτί.

Την κάρτα συνοδεύουν όπως πάντα, οι drivers και το manual, ενώ ευχάριστη προσθήκη αποτελούν οι αντάπτορες των 6 και 8 pins. Αν βέβαια τα χρειάζεστε αυτά, καλό θα ήταν να προμηθευτείτε και το ανάλογο τροφοδοτικό πριν πάρετε αυτή την κάρτα.

Βλέποντας την κάρτα καταλαβαίνουμε αμέσως πως η Gigabyte δεν αστειεύεται, καθώς η ψήκτρα είναι αισθητά μεγαλύτερη από την reference έκδοση. Η κάρτα της Gigabyte έχει μήκος 31,2 εκατοστά, δηλαδή περίπου 8 περισσότερα από το μοντέλο της Nvidia. Αυτό το έξτρα μέγεθος οφείλεται στην ψήκτρα της κάρτας της Gigabyte. Είναι από της λίγες που έχουν απευθείας ψύξη στα Vrms για καλύτερο overclocking. Επιτρέπει μεγαλύτερο TDP από το reference μοντέλο, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά αθόρυβη κάτω από heavy load όπως Furmark Valley Benchmark, και φυσικά Gaming. Κάτι αρνητικό το όποιο πρέπει να σημειωθεί είναι πως δεν υποστηρίζει Odb mode, δηλαδή κάτω από τους 60 βαθμούς οι ανεμιστήρες ανοίγουν σε αντίθεση με την έκδοση των Asus και την Evga. Φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να διορθωθεί με το κατάλληλο bios hacking, αλλά δεν αισθάνονται όλοι άνετα να το κάνουν αυτό σε μια καινούρια κάρτα των 400 ευρώ. Περνώντας στα εξωτερικά χαρακτηριστικά, η κάρτα διαθέτει τεχνολογία flex display, δηλαδή μπορείς να συνδέσεις μέχρι και 4 οθόνες ταυτόχρονα. Τα outputs της κάρτας είναι 2 DVI, 3 Display ports και 1 HDMI.

Επιπλέον η κάρτα διαθέτει ένα πανέμορφο back plate και ένα φωτιζόμενο μπλε logo Wind Force στο πλάι της, το οποίο είναι και software controllable.

Περνώντας στα θέματα επιδόσεων, αρχικά θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η κάρτα απευθύνεται σε 1440p χρήστες ή τρελά απαιτητικούς 1080p χρήστες. Με τo nvidia boost 2.0, η G1 έκανε OC σta 1520 στον πυρήνα και 7000 MHz στην RAM. Παίζοντας ελάχιστα μαζί της, κατάφερα να την φτάσω στα 1620 και 8000 MHz αντίστοιχα. Στο κομμάτι του Gaming, η Nvidia έβγαλε πολλούς άσους από το μανίκι της, καθώς η κάρτα ήταν πιο γρήγορη από μια 290 και ελάχιστα πιο αργή από μια 290X, χωρίς όμως να καταναλώνει και την ανάλογη ενέργεια. Ενδεικτικά η κάρτα τράβηξε μέχρι 240 watt από το τροφοδοτικό, και παρέμεινε σε θερμοκρασίες κάτω από 70 βαθμούς κάτι που λίγες 290 και 290X μπορούν να κάνουν.

GTX 970 G1 Gaming cooler

Στα παιχνίδια που δοκίμασα έμεινα απόλυτα ικανοποιημένος και δεν φάνηκε πουθενά θέμα με τα πιο αργά τελευταία MB, ακόμα και όταν η κάρτα ξεπέρασε τα 3,5 gb load. Όλα τα παρακάτω παιχνίδια είναι στα Ultra 1080p.

Game    ACBlack flag    Battlefield 4    CODadvance warfare    Crysis 3    Metro lastlight

AMD 290    51 fps    67.2 fps    117.2 fps    40.5 fps    74.5 fps
AMD 290x    55 fps    74.2 fps    125.2 fps    45 fps    80.2 fps
GTX 970    58.5 fps    76.3 fps    135.5 fps    41.3 fps    79.8 fps

Συνοψίζοντας λοιπόν, κατά την γνώμη μου, είναι μια κάρτα που αξίζει να την αγοράσετε. Το προβλήματα που ακούστηκαν σχετικά με την RAM δεν θα πρέπει να σας απασχολήσουν, καθώς θα πρέπει να ψάξει κανείς επισταμένως για να τα συναντήσει, και αν τα καταφέρει. Δεν λέω πως δεν υπάρχουν, αλλά δεν θα παρατηρηθούν άμεσα από τον μέσο χρήστη. Επιπλέον προσφέρει από τα καλύτερα performance/wat ratio και αποτελεί μια από τις πιο ανταγωνιστικές προτάσεις της αγοράς, καθώς για να πάτε σε περίπου 15 frames επάνω θα πρέπει να δώσετε κοντά στα 600€ για μια 980.

Μόνο μια διόρθωση μπορώ να προτείνω για αυτή την κάρτα και καθαρά στο αισθητικό κομμάτι, θα ήθελα να δω μαύρα Fins στην ψήκτρα και RGB controllable το πλαϊνό φως. Tότε η κάρτα θα έπαιρνε ένα καθαρό 10άρι.

κοινοποίηση