Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

Πώς θα κινηθεί η αγορά των καταναλωτικών ηλεκτρονικών το 2015

Σε παρουσίαση της GfK κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την IFA 2015, στην οποία βρέθηκε και το PC Magazine,
κοινοποιήθηκαν ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την αγορά της Ευρώπης και την παγκόσμια αγορά, με προβλέψεις για το πώς θα κινηθούν αυτές το 2015, αλλά και το 2016.

Ξεκινώντας από την ευρωπαϊκή αγορά, η κρίση βασανίζει ακόμη πολλές χώρες, ωστόσο η εικόνα δεν είναι ομοιόμορφη σε όλα τα κράτη. Η διάθεση για αγορά συσκευών έχει επιστρέψει δειλά στους καταναλωτές, ενώ μέχρι και στην χώρα μας, η αξία των πωλήσεων καταναλωτικών ηλεκτρονικών έχει ανέβει κατά 11%. Ηγέτης σε αυτήν την αύξηση αναδεικνύονται οι φορητές συσκευές με πρόσβαση στο Internet [smartphones και tablets], οι οποίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια τεμάχια, στην δυτική Ευρώπη ξεπερνούν τα 150, ενώ συγκριτικά στη Βόρειο Αμερική πλησιάζουν τα 250 και στην Κίνα ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια. Οι πωλήσεις των τηλεοράσεων LCD δείχνουν μια μικρή πτώση το 2015, ιδίως στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αλλά οι καινοτομίες που παρουσιάζονται από τις εταιρείες [4Κ, OLED, κυρτές οθόνες] αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον του κόσμου και η προτίμηση σε Smart TV είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη απ' ότι πριν μια τετραετία.Aνοδικά κινείται και ο τομέας του Home Audio, όπου κυριαρχούν τα ακουστικά, ακολουθούν τα ηχεία με dock, τα soundbars και τα συστήματα με συνδεσιμότητα, αφήνοντας στα παραδοσιακά συστήματα ήχου μόλις το 29% της αγοράς. Σε δείγμα 8 ευρωπαϊκών χωρών, ο τομέας του οικιακού ήχου παρουσιάζει συνολική αύξηση 8% (φτάνοντας στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ) για το 2014. Η τάση που παρατηρούμε είναι πως οι καταναλωτές πλέον έχουν τη μουσική τους συλλογή στο smartphone τους ή προτιμούν να κάνουν ακροάσεις απευθείας από το cloud, γι' αυτό και σε σχέση με το 2008 οι πωλήσεις των ηχείων με dock τριπλασιάστηκαν σε αξία και σε τεμάχια. Το 85% αυτών των συσκευών διαθέτουν ασύρματη συνδεσιμότητα.Στον τομέα του βίντεο, οι τάσεις που παρατηρούνται είναι οι εξής: το streaming είναι συνήθης πρακτική των κατόχων Smart TV, ενώ συσκευές όπως τα DVD και Blu-ray players τείνουν να εξαλειφθούν από την αγορά, όπως θα εξαφανιστούν και οι ειδικευμένες συσκευές streaming media players [π.χ. Chromecast, Amazon Fire TV] όταν όλες οι τηλεοράσεις αποκτήσουν smart λειτουργίες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η GfK προβλέπει ότι οι πωλήσεις των καταναλωτικών ηλεκτρονικών θα αυξηθούν κατά 1,5% (η αύξηση ήταν 0,9% από το 2013 στο 2014), κυρίως χάρη στα smartphones [αναμένεται να πωληθούν 1,4 δισεκατομμύρια τεμάχια], τις LCD TV και τα tablets. Μικρή πτώση θα σημειωθεί στις πωλήσεις των φορητών και desktop υπολογιστών, ενώ σημαντικά μεγαλύτερη [-15%] θα είναι η πτώση στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Μια άλλη κατηγορία που επίσης αναπτύσσεται ραγδαία είναι αυτή των wearables. Από τα 31 εκατομμύρια τεμάχια που πωλήθηκαν το 2014, αναμένεται να πωληθούν 72 εκατ. το 2015 και 114 το 2016. Από αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό καταλαμβάνουν τα smartwatches, ακολουθούν κατά σειρά τα fitness trackers, οι wearable cameras, τα wearable headsets και τέλος τα smart glasses.Ποιες αγορές κινούνται πολύ γρήγορα είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω; Τα e-readers και τα φορητά συστήματα πλοήγησης δείχνουν γρήγορη κάμψη, καθώς οι λειτουργίες τους καλύπτονται πλέον από άλλες συσκευές, ενώ τα soundbars και οι action cameras ανεβαίνουν στην προτίμηση των καταναλωτών πολύ γρήγορα. Ποιο θα είναι το επόμενο μεγάλο "hype"; Τα drones, σύμφωνα με την GfK, τόσο στην αγορά B2C όσο και στην B2B.

Άλλη μια τάση που δείχνει να ανεβαίνει σταθερά είναι η χρήση της δεύτερης οθόνης. Σε ποσοστό 61% χρησιμοποιείται το laptop παράλληλα με μια άλλη συσκευή [συνήθως τηλεόραση], ενώ σε ποσοστό 56% το smartphone και 31% το tablet. Και τα τρία ποσοστά έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2013 στο 2014.Τέλος, μεγάλη ανάπτυξη περιμένουν οι ειδικοί στους τομείς του Internet of Things και του Smart Home, καθώς μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές συνδέονται στο δίκτυο, εξοικονομούν ενέργεια, φροντίζουν την υγεία μας και μας εξασφαλίζουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.http://gr.pcmag.com/

κοινοποίηση