Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015

3D oλογραφική μπαταρία με πάχος 10μm

Έχουμε δει μπαταρίες να κατασκευάζονται από εταιρείες και ερευνητές σε διαφόρους κλάδους, αλλά ότι θα βλέπαμε την μπαταρία της επόμενης
γενιάς φτιαγμένη με ολογραφική μέθοδο είναι κάτι που προκαλεί έκπληξη.

Μία ομάδα επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις έδειξαν ότι, πορώδη τρισδιάστατα ηλεκτρόδια μπορούν να πολλαπλασιάσουν την ισχύ εξόδου μίας μικρο-μπαταρίας ιόντων λιθίου κατά 1000 φορές, όπως αναφέρεται στo Chemical & Engineering News.
10μm thick battery
Η μικρο-μπαταρία, κατασκευασμένη με ολογραφική μέθοδο, έχει πάχος 10μm και πλάτος 2mm. Εδώ είναι τοποθετημένη σε υπόστρωμα από γυαλί 2x2mm.

Η ίδια ομάδα προχωρά στην έρευνα της και βελτιστοποιεί την δομή των ηλεκτροδίων μέσω ολογραμμάτων. Η μέθοδος χρησιμοποιεί τρισδιάστατα μοτίβα συμβολής από πολλαπλές ακτίνες laser, που δημιουργούν πορώδη μπλοκ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος “σκαλωσιάς” για το χτίσιμο ηλεκτροδίων. Το αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερα προηγμένης μεθόδου είναι μία μικρό-μπαταρία με πλάτος μόλις 2mm και πάχος 10μm και εξασθένιση χωρητικότητας 12,5%.
ρυθμός εκφόρτισης
Κύκλωμα με την μικρό-μπαταρία με ηλεκτρόδια 3D να τροφοδοτεί ένα LED με ρεύμα 0,5mA και ρυθμό εκφόρτισης C/600.

Οι ερευνητές της ομάδας, που ανέπτυξαν τη μέθοδο για την κατασκευή μικροσκοπικής αυτής μπαταρίας, λένε ότι είναι συμβατή με τις υπάρχουσες τεχνικές κατασκευής μεγάλης κλίμακας. Συμπληρώνουν ότι, η μικρό-μπαταρία τους είναι ιδανική για ενσωμάτωση σε chips για κάθε είδους μικροηλεκτρονικές διατάξεις, στις οποίες περιλαμβάνονται τα ιατρικά εμφυτεύματα, οι αισθητήρες και οι ραδιοπομποί. Για να καταλάβετε το πόσο μικρό είναι το μέγεθος της ολογραφικής μπαταρίας, στην εικόνα που συνοδεύει το άρθρο αυτή είναι τοποθετημένη μέσα σε υπόστρωμα από γυαλί 2x2mm.

Ο καθηγητής John Rogers, βοηθός του καθηγητή Paul Braun που ηγείται της ομάδας που ανέπτυξε την τεχνολογία για την κατασκευή της ολογραφικής μπαταρίας, είπε ότι η κατασκευή της είναι δυνατή καθώς "πρόσφατα έχει γίνει πρόοδος στην τρισδιάστατη ολογραφική λιθογραφία [3D holographic lithography], η οποία απλοποιεί τα οπτικά που απαιτούνται για τη δημιουργία των δομών με χρήση μίας μόνο ακτίνας [laser] και ενός χρήση ενός απλού φωτοαντιστάτη".http://gr.pcmag.com

κοινοποίηση