Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

0 Πώς χαλάει μια κάρτα γραφικών σε laptop;

Καθημερινά, έρχονται αρκετά laptops στο service της Lab Experts με πρόβλημα στην κάρτα γραφικών, για το οποίο συνήθως φταίει η κακή χρήση από τον πελάτη.
Ο χρήστης ενός laptop δε γνωρίζει τι μπορεί να χρειάζεται για service το μηχάνημα του. Η ομάδα της Lab Experts έπειτα από στατιστικά στοιχεία δύο ετών κατέληξε σε μερικά συμπεράσματα, που παρουσιάζονται παρακάτω.

καθαρισμός-κάρτας-γραφικών

Πώς χαλάει μια κάρτα γραφικών;

Κάθε laptop λόγω της καθημερινής χρήσης ανεβάζει θερμοκρασίες και ειδικά σε online adventure παιχνίδια (π.χ. LOL). Όταν ένα laptop ανεβάζει θερμοκρασίες, αυτόματα καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να καθαριστεί ο εσωτερικός ανεμιστήρας του και τοποθετηθεί νέα θερμική πάστα στο Chip του επεξεργαστή και της κάρτας γραφικών. Εάν αμελήσουμε αυτή την ενέργεια θα δημιουργήσουμε πρόβλημα στις κολλήσεις (Ψυχρή κόλληση) στο BGA Chip της κάρτας γραφικών με αποτέλεσμα να έχουμε προβλήματα στην εικόνα.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι φταίει η κάρτα γραφικών σε ένα Laptop;

    Το laptop δεν έχει εικόνα
    Το laptop έχει κάθετες έγχρωμες γραμμές στην εικόνα
    Στο laptop δεν μπορεί να εγκατασταθεί ο driver της κάρτας γραφικών έπειτα από format
    Σβήνει μόνο του ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες

Τι ακριβώς επισκευάζουμε στην κάρτα γραφικών σε ένα service;

Αυτό που αναλαμβάνουμε να επισκευάσουμε στον πελάτη είναι τις "κακές" κολλήσεις που δημιουργήθηκαν από τις υψηλές θερμοκρασίες στο BGA Chip. Αυτό χρειάζεται ειδικό μηχάνημα (Reflow Machine), το οποίο στην δική μας περίπτωση είναι το HR560, το οποίο, σύμφωνα με το profile που το έχουμε κάνει set, ζεσταίνει το BGA Chip με συγκεκριμένες θερμοκρασίες και σε συγκεκριμένο χρόνο ώστε να φτιαχτούν ξανά οι κολλήσεις κάτω από το BGA Chip. Η διαδικασία αυτή είναι γνωστή και ως reflow.

Είναι η διαδικασία που απλά θερμαίνεται το BGA Chip στις σωστές θερμοκρασίες. Δε συνιστάται αυτή η επισκευή, αλλά, αν έχει επιτυχία, είναι πολύ οικονομική στον πελάτη. Υπάρχουν μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας το τελευταίο διάστημα, λόγω μιας νέας μεθόδου.

Είναι η διαδικασία που ξεκολλάει το BGA Chip από τη μητρική πλακέτα με τη βοήθεια του HR560 και καθαρίζονται όλες οι κολλήσεις σε πλακέτα και Chip. Στη συνέχεια τοποθετούνται καινούργιες "μπιλίτσες" που περιέχουν μόλυβδο και αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και ξανατοποθετείται το BGA chip στην μητρική πλακέτα. Έπειτα γίνεται ένα πλήρες stress test στον υπολογιστή και εφόσον περάσει το test παραδίδεται στον πελάτη με 6 μήνες γραπτή εγγύηση!digitallife.gr

κοινοποίηση