Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015

Ο πρώτος σκληρός δίσκος με χωρητικότητα-ρεκόρ 10 terabytes

H HGST ανακοίνωσε τον πρώτο σκληρό δίσκο χωρητικότητας 10 terabytes ο οποίος προορίζεται για επιχειρήσεις και data centers. Ο Ultrastar Archive Ha10 SMR HDD
όπως είναι η ονομασία του, προορίζεται για εφαρμογές νέας γενιάς «ενεργών αρχείων» (active archive) και συνδυάζει δύο ιδιαίτερα προηγμένες τεχνολογίες.

Η μια είναι η πλατφόρμα HelioSeal και η άλλη, η τεχνολογία SMR (shingled magnetic recording) για την επίτευξη πυκνότητας αποθήκευσης άνευ προηγουμένου και χαμηλών ενεργειακών απαιτήσεων.

Η HGST αναφέρει ότι ο Ultrastar Archive Ha10 SMR HDD παρέχει στον πελάτη πλεονέκτημα όσον αφορά σε περιβάλλοντα αρχείων και εφαρμογές όπου λαμβάνει χώρα διαδοχική εγγραφή και τυχαία ανάγνωση δεδομένων, όπως στα social media, cloud storage, online backup κλπ.

Πρόκειται για τον τρίτο βασιζόμενο στο ήλιο σκληρό δίσκο της εταιρείας μέσα σε δύο χρόνια. Η βασική ιδέα είναι η αντικατάσταση του «κανονικού» αέρα στο εσωτερικό του δίσκου με ήλιο. Όσον αφορά στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του, ο 3.5 ιντσών δίσκος έχει δύο εκατ. ώρες MTBF (mean time between failure) και 10-15 unrecoverable reduced bit error rate, με «κύκλους» load-unload της τάξης των 600k.techblog.gr

κοινοποίηση