Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Τροφοδοτικά υπολογιστών:

Αντιλαμβανόμαστε ότι με το τίτλο του άρθρου σας προκαλούμε σύγχυση και παίζουμε με ξένες τσέπες, αλλά η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να δώσουμε για τα τροφοδοτικά των υπολογιστών (PSU)
είναι αυτή: να αγοράσετε περισσότερη ισχύ από όση χρειάζεστε. Το γιατί θα το αντιληφθείτε διαβάζοντας τις γραμμές που ακολουθούν.

Τα τροφοδοτικά δεν είναι ένα τμήμα του υπολογιστή που μπορείτε να μη λάβετε σοβαρά υπόψιν σας. Είναι εξίσου σοβαρό με την επιλογή μητρικής και επεξεργαστή. Το hardware δε δουλεύει σωστά αν το τροφοδοτικό δεν είναι το κατάλληλο. Αρκετοί έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν απότομα shut down του υπολογιστή τους ή μη εκκινήσεις συστήματος, γιατί η ισχύς που απαιτούταν ήταν περισσότερη από όση είχε διαθέσιμη το σύστημα. Ναι, αν έχετε τροφοδοτικά 500W ≤ και επιλέξετε μια gaming κάρτα γραφικών, ίσως να πρέπει να αλλάξετε και τροφοδοτικό (σκεφτείτε ότι μια GPU για παιχνίδια έχει κατανάλωση 250W και πάνω).

Για να ενισχύσουμε κι άλλο το επιχείρημά μας με το πόσο σοβαρή είναι η επιλογή τροφοδοτικού, σας λέμε ότι οι φτηνές λύσεις, μόνο φτηνές δεν είναι. Από τη στιγμή που επιλέγετε κάποιο σύστημα ολκής για gaming, μια λύση φτηνού τροφοδοτικού θα σας δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Πέραν από τις εγγυήσεις που καλύπτουν μόνο 1 έτος, οι επιδόσεις τους δεν κρατούν περισσότερο από 2 έτη, ανά περιπτώσεις βέβαια, αλλά συμβαίνει. Θα αντιμετωπίσετε προβλήματα πτώσης της ισχύος με το πέρασμα του χρόνου και δε δίνει σχεδόν κανείς κατασκευαστής βεβαιώσεις για προστασία από υπέρταση, υπερφόρτωση κλπ. Μια φτηνή λύση δεν έχει την ίδια απόδοση που θα έχει μια Platinum, Gold, Bronze, Silver έκδοση τροφοδοτικού μεγάλης/ γνωστής φίρμας που προσφέρουν αποδοτικότητα (efficiency) ως και 89% και ενίοτε περισσότερο, αλλά κυμαίνονται από 35% ως και 65% και αρκετά σπάνια σε 80% με μεσαίο φόρτο λειτουργίας. Το γεγονός ότι δε σχολιάζουμε τα χαμηλής ποιότητας υλικά κατασκευής τους είναι γιατί θεωρείται ευνόητο.

Στόχος είναι να αγοράσουμε μόνο μία φορά τροφοδοτικό, σύμφωνα με τωρινές και μελλοντικές ανάγκες. Σκοπεύοντας μελλοντικά να είναι το τελευταίο τμήμα hardware που θα χρειαστεί να ξαναλλάξουμε. Αν επιθυμείτε περισσότερες από μία κάρτες γραφικών, αν επιθυμείτε να κάνετε σημεία και τέρατα με τον υπολογιστή σας αργότερα, με OC και άπειρα περιφερειακά, δώστε χρήματα σήμερα, γιατί αύριο θα πρέπει να ξαναγοράσετε ένα προϊόν που ήδη πληρώσατε μια φορά.

PSU

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι κάρτες γραφικών καθορίζουν την συνολική ισχύ που παράγει ένα τροφοδοτικό, γιατί είναι το πιο απαιτητικό εξάρτημα σε έναν υπολογιστή από άποψη ρεύματος. Ειδικά σε gaming συστήματα, γιατί σε μη gaming οι ενσωματωμένες κάρτες γραφικών φτάνουν το πολύ 20% την κατανάλωσης μιας gaming κάρτας γραφικών. Επομένως, προτού αγοράσετε μια κάρτα γραφικών (για απλό gaming), δείτε τις προτάσεις της εταιρείας που φτιάχνει το τελικό chip για επιλογή τροφοδοτικού και πηγαίνετε με αυτήν την επιλογή ή και ελαφρώς μεγαλύτερη για να είστε σίγουροι μελλοντικά, αν επιθυμήσετε να αναβαθμιστείτε. Όσο αυξάνονται οι επιδόσεις μιας κάρτας, αυξάνονται και οι απαιτήσεις ισχύος (ειδικά αν επιλέξετε AMD). Μην εμπιστεύεστε πάντα τις σελίδες των eshop, προτιμήστε τις σελίδες των κατασκευαστών για τα specs των GPUs και των PSUs.

Τα τροφοδοτικά που είναι καλύτερης ποιότητας (υπενθυμίσουμε ότι συνήθως παρέχονται από τους μεγάλους δημοφιλείς κατασκευαστές), έχουν προστασίες για βραχυκύκλωμα, υπέρταση, υπόταση και προστασία για κάθε είδους αλλαγή στο ρεύμα που λαμβάνει. Συνήθως τα τροφοδοτικά μονής ράγας 12V δεν υπερβαίνουν τα 18A για αποφυγή κινδύνων πυράς που μπορεί να προκληθεί από το εσωτερικό τμήμα των καλωδίων.

Η ανάγκη όμως για μεγαλύτερη ένταση ρεύματος των 18A σε ράγα 12V, ανάγκασε τους κατασκευαστές να χωρίσουν τις εξόδους σε περισσότερες από μία ράγες 12V των 18A. Η χρήση ουσιαστικά είναι για SLI και CrossFireX συνδέσεις, με μια εξαίρεση, την R9 295X2 που είχε την απαίτηση για ρεύμα ράγας άνω των 12V. Αυτό μπορεί να προκάλεσε αρκετά προβλήματα στην αρχή, με αστάθειες στο κύκλωμα, αλλά εν τέλει έδωσε τη δυνατότητα σε συστήματα που είχαν απαιτήσεις για λειτουργία με αυτές τις τιμές ρεύματος να λειτουργήσουν σταθερά. Με τη χρήση της τεχνολογίας για έξυπνη προστασία κυκλωμάτων (ένδειξη ως smart power protection) ο κίνδυνος αστάθειας μειώθηκε αισθητά.

Ακόμα, κάτι που πρέπει να προσέξετε είναι ο τρόπος σύνδεσης της μητρικής και τις απαιτήσεις που έχει για τον αριθμό Pins που απαιτεί να συνδεθούν. Είτε για την σύνδεσή της στα 20pins που χρειάζεται για να λειτουργήσει και να μεταφέρει ρεύμα στα συνδεδεμένα τμήματα hardware που έχετε συνδέσει (RAM, κάρτες ήχου, κάρτες γραφικών χωρίς επιπλέον τροφοδοσία, USB θύρες, ανεμιστηράκια κ.ο.κ.), είτε για την τροφοδότηση του επεξεργαστή στα 4 ή 8 pins.

Αν δείτε μια μητρική, θα προσέξετε πάνω αριστερά μια θύρα τροφοδοσίας του επεξεργαστή με 4 ή 8 Pins. Σε περιπτώσεις που η μητρική σας έχει θύρα για 8 Pins και το τροφοδοτικό σας έχει 4 Pins, είναι δυνατή η κανονική λειτουργία του επεξεργαστή, αλλά δε θα υπάρχει η δυνατότητα για OC και αλλαγές στο voltage του συστήματος.

Τα καλώδια που προσφέρουν είναι όλα απαραίτητα. Αρκετοί θεωρούν πως τα τετράπινα molex θα έπρεπε να έχουν καταργηθεί εδώ και καιρό, αφού τα περισσότερα συστήματα λειτουργούν με καλώδια SATA ρεύματος, αλλά δεν έχουν δίκιο. Τα ρυθμιζόμενα ανεμιστηράκια, ή ο περιορισμός που δίνει η μητρική στη χρήση περισσότερων των τριών, σπάει με τη χρήση των τετράπινων molex και τη σύνδεσή τους σε σειρά. Ο Αριθμός των συνδέσεων SATA καλωδίων ρεύματος θα πρέπει να είναι δύο φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των συσκευών SATA που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε. Είτε γιατί μια σειρά με 4 connectors δε φτάνει σε απόσταση και μπορεί να χρειαστούμε και δεύτερη, είτε γιατί μπορεί μελλοντικά να βάλουμε άλλους 3-4 σκληρούς δίσκους στον υπολογιστή μας για RAID 0 + 1 (τονίζουμε διάφορες περιπτώσεις για να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε καλύψει όλες τις παραμέτρους που θέλουμε να γνωρίζετε).

Επιπροσθέτως, θα πρέπει πριν αγοράσουμε ένα τροφοδοτικό, να γνωρίζουμε τις απαιτήσεις που έχει σε συνδεσιμότητα η κάρτα γραφικών μας. Μπορεί να έχουμε ένα αρκετά φτηνό τροφοδοτικό με 600W που καλύπτει τις ανάγκες μας σε ισχύ, αλλά χρειαζόμαστε, ας πούμε, περισσότερα των 6 Pins PCIE που προσφέρει η πληθώρα των τροφοδοτικών αυτών. Καλό θα είναι να επιλέξουμε ένα, με δύο καλωδιώσεις PCIE των 8 Pins η κάθε μία, μιας και οι περισσότερες λύσεις σήμερα των τροφοδοτικών γνωστών κατασκευαστών αυτό προσφέρουν, σιγουρεύοντας πως αν αγοράσουμε κάρτα γραφικών νέας τεχνολογίας οι απαιτήσεις για συνδεσιμότητα έχουν καλυφθεί.

Σήμερα, ευτυχώς κυκλοφορεί μια ευρεία γκάμα από τροφοδοτικά για όλες τις ανάγκες και πορτοφόλια. Από οικολογικά τροφοδοτικά μέχρι και χωρίς ανεμιστήρα, 100% αθόρυβα με ελεγχόμενη θερμοκρασία από software. Τροφοδοτικά με ανεμιστήρα που ανά περιπτώσεις και φόρτο εργασίας είναι αθόρυβα ή οι πιο ακριβές λύσεις με ανεμιστήρα, αλλά εντελώς αθόρυβα σε όλους τους φόρτους εργασίας. Στα τροφοδοτικά ισχύει το ό,τι πληρώνεις παίρνεις και μαζί με τις αυξημένες τιμές έρχονται οι υψηλές επιδόσεις και οι μακρόχρονες εγγυήσεις ως και 7 έτη (για τροφοδοτικά άνω των 200 ευρώ). Επιπλέον, πολύ καλές επιλογές θεωρούνται τα τροφοδοτικά με ρυθμιζόμενο (modular) ή πλήρως ρυθμιζόμενο (fully modular) αριθμό συνδεδεμένων καλωδίων, παρέχοντας τη δυνατότητα για cable management που εκτός από κοσμητικό φαινόμενο, βοηθάει στην καλύτερη ροή του αέρα στο εσωτερικό του κουτιού σας.

Τέλος, αλλά αρκετά σημαντικό είναι να επιλέξουμε ένα τροφοδοτικό που να καταλαμβάνει τον κατάλληλο όγκο στο κουτί και να μπορεί να χωρέσει, αλλά και να βιδωθεί. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις κουτιών που έχουν επιλεγεί από πριν και η δυνατότητα αλλαγής τροφοδοτικού περιορίζεται. Συνεπώς, αν έχετε κουτί που σε όγκο ξεπερνά ελαφρώς ένα Video Recorder της παλιάς εποχής, πιθανόν να μη βρείτε εύκολα τροφοδοτικό.

Συστάσεις:
1. Ο λόγος που επιμένουμε στην αγορά τροφοδοτικών από μεγάλους και γνωστούς κατασκευαστές, είναι γιατί γνωρίζουμε εκ πείρας τα οφέλη που μπορείτε να έχετε. Από το να μην καεί κάποιο εξάρτημά σας ως τη διάρκεια κανονικής λειτουργίας της τροφοδοσίας για αρκετά έτη.
2. Αν επιθυμείτε να δείτε τις απαιτήσεις τροφοδοτικού, η Coolermaster βοηθά να προϋπολογίσετε τη συνολική ισχύ, εδώ.
3. Οι Mainstream επιλογές είναι τροφοδοτικά από 700W και πάνω και ταιριάζουν στα περισσότερα gaming προφίλ υπολογιστών. Συνήθως 80 Plus Bronze επιλογές.
4. Πρόταση μας είναι, αν φτιάξετε εκ νέου έναν υπολογιστή να επιλέξετε κουτί με το τροφοδοτικό στο κάτω μέρος. Ο λόγος είναι, ότι ο αέρας που θα απομακρύνει ο ανεμιστήρας του δε θα εισέρχεται στο κουτί σας, αλλά θα απομακρύνεται από το πάτωμα του υπολογιστή προς την επιφάνεια που είναι τοποθετημένος ο υπολογιστής.techblog.gr

κοινοποίηση