Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Σήμερα θα μάθουμε... ; Γράφει Ο Κώστας Δημητριάδης.

Τι είναι ASP.NET;
Asp.net είναι ένα framework της Microsoft το οποίο μας επιτρέπει να φτιάχνουμε δυναμικές ιστοσελίδες με την γλώσσα προγραμματισμού ASP.  Είναι καθαρά και μόνο για web development κι όχι για ανάπτυξη εφαρμογών για υπολογιστές desktop.


Το framework της ASP.NET μας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξουμε διάφορα δυναμικά πράγματα για μία ιστοσελίδα, εύκολα και γρήγορα, ύστερα από διάφορα εργαλεία που μας παρέχει.
Οι web εφαρμογές που αναπτύσσουμε φιλοξενούνται σε server που θα πρέπει να έχει Microsoft Windows και τον IIS που θα είναι υπεύθυνος να εκτελεί τα scripts μας.  Ως βάσει έχει τη γλώσσα προγραμματισμού ASP και φυσικά τρέχει server side που σημαίνει ότι εκτελείται στον server και ο επισκέπτης της ιστοσελίδας βλέπει μόνο το αποτέλεσμα που παρήγαγε.

Τι είναι server side;

Server side είναι μία έννοια που υποδηλώνει ότι κάτι τρέχει στον server μέσα κι όχι έξω από αυτόν.
Λέμε για παράδειγμα ότι η PHP είναι server side language.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ο κώδικάς της εκτελείται στον server, παράγεται το αποτέλεσμα και μετά αυτό "πλασάρεται" στον client (δηλαδή στον browser του επισκέπτη της ιστοσελίδας μας).
Πχ έστω έχουμε ένα script το οποίο έχει μέσα τον κώδικα:

echo "1"; 

Αυτός ο κώδικας τυπώνει τον αριθμό 1. 

Ο server λοιπόν θα διαβάσει αυτή τη γραμμή (echo "1";) και θα επιστρέψει σαν αποτέλεσμα τον αριθμό 1. 
Αυτός λοιπόν ο σκέτος αριθμός 1 θα προωθηθεί και θα εμφανιστεί στον browser του επισκέπτη και ΟΧΙ η γραμμή echo "1"; 
Αυτή είναι η φιλοσοφία του σε αντίθεση με τον client side που εκτελεί τον κώδικα στον browser.


Τι είναι HTML 5;

Html 5 είναι μία εξέλιξη της γλώσσας HTML με πληθώρα καινούριων δυνατοτήτων που θα κάνουν τη ζωή πιο εύκολη στην κατασκευή ιστοσελίδων, καθώς προσφέρει και ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον στον επισκέπτη της ιστοσελίδας.
Με την HTML 5 μπορούμε πλέον να βάλουμε κίνηση σε διάφορα αντικείμενα της ιστοσελίδας μας, εύκολα απλά με κάποιες εντολές της.
Αντίστοιχα μπορούμε να σχεδιάσουμε με κώδικα εικόνες, να βάλουμε ένα βίντεο μέσα στην ιστοσελίδα μας, και πολλά άλλα.
Με όλα αυτά μπορούμε να απογειώσουμε την ιστοσελίδα μας καί λειτουργικά αλλά καί σε θέμα ομορφιάς.
Βέβαια δεν αποτελεί μονοπώλιο, μιας και η JQuery παρέχει αντίστοιχα διάφορα τέτοια και είναι πιο δημοφιλής και συμβατό παντού, σε αντίθεση με την HTML 5 που έχει ακόμα θέματα ασυμβατότητας.

Τι είναι above the fold;

Above the fold είναι το επάνω μέρος μιας ιστοσελίδας που είναι ορατό από έναν επισκέπτη με το που μπει σε αυτή, χωρίς να χρειαστεί να σκρολλάρει προς τα κάτω.
Για παράδειγμα όταν μπαίνετε σε μία ιστοσελίδα, όλα αυτά που βλέπετε πριν σκρολλάρετε προς τα κάτω, είναι above the fold.
Η περιοχή above the fold είναι η πιο κρίσιμη.
Από αυτήν την περιοχή θα εξαρτηθεί στο αν θα μείνει ο επισκέπτης ή θα εγκαταλείψει την ιστοσελίδα σας.

Τι είναι cooler υπολογιστή;

Cooler είναι ένα συστημα ψύξης που είναι ικανό να ψύξει πχ ένα τσιπάκι μέσα στον υπολογιστή μας ώστε να μην ανέβει πολύ η θερμοκρασία του κατά τη λειτουργία του και καεί.
Στο άρθρο όμως τι είναι ψύκτρα θα βρείτε όλες τις πληροφορίες όσον αφορά το τι είναι cooler αναλυτικά και ολοκληρωμένα.


Τι είναι digitizer;

Digitizer είναι μία συσκευή που μοιάζει με tablet, με τη διαφορά όμως ότι στην οθόνη αφής του δεν εμφανίζεται κάτι (εικονίδια, εφαρμογές, κλπ) και εξυπηρετεί άλλον σκοπό.
Το digitizer είναι στην ουσία σαν ένα μεγάλο touchpad (το ενσωματωμένο ποντίκι των laptop) μεγαλύτερης ακρίβειας.
Το συνδέουμε στον υπολογιστή μας και με μία γραφίδα, μπορούμε να σχεδιάσουμε πχ ένα σκίτσο και να το σώσουμε απευθείας ψηφιακά, ως πχ εικόνα jpg, png, κλπ.
Η γραφίδα όντας πιο μυτερή από το δάχτυλό μας μας επιτρέπει να σχεδιάσουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, απλά ακουμπώντας και σέρνοντάς την, στην επιφάνεια του digitizer.
Σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει τη λειτουργία του, μπορούμε εύκολα να "σκιτσάρουμε" σαν να το κάναμε σε χαρτί με ένα μολύβι και φυσικά μας παρέχονται περισσότερες δυνατότητες από τον απλό παραδοσιακό τρόπο του χαρτιού και του μολυβιού.

Τι είναι afk συντομογραφία;

Afk είναι μία αγγλική συντομογραφία στο internet - chat που σημαίνει Away from Keyboard.
Στα ελληνικά σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν κάθομαι "μπροστά στο πληκτρολόγιο" άρα δεν μπορώ να σου απαντήσω.
Αν για παράδειγμα πήγα λίγο τουαλέτα ενώ μιλάμε, τότε είμαι afk και δεν μπορώ να συνεχίσω τη συνομιλία μαζί σου προσωρινά μέχρι να επιστρέψω.

Τι είναι card reader;

Card reader είναι μία συσκευή η οποία διαβάζει διάφορες κάρτες όπως sd, mini sd, κλπ.
Το card reader συνδέεται στον υπολογιστή μας μέσω της θύρας usb, ή αν πχ έχουμε laptop, μπορεί να είναι ήδη ενσωματωμένο.
Μπορούμε να βάλουμε σε ένα τέτοιο πχ την κάρτα sd του κινητού μας τηλεφώνου κι έτσι να περάσουμε όλα τα δεδομένα της στον υπολογιστή μας.
Το card reader είναι στην ουσία σαν ένας "αντάπτορας" στον οποίο βάζουμε μέσα του κάρτες μνήμης (sd, κλπ), ώστε να μπορέσουμε να δούμε τα περιεχόμενα των καρτών στον υπολογιστή μας, σαν να συνδέαμε απλά ένα στικάκι (memory stick).
Τέτοιες συσκευές είναι σχετικά φθηνές και πολλές φορές υποστηρίζουν και πάνω από 10 διαφορετικά είδη καρτών μνήμης.
Έτσι, πλέον με αυτό, τυχόν καρτούλες που έχουμε στη ψηφιακή μας μηχανή, στο κινητό, κλπ, συνδέονται στον υπολογιστή μας για πλάκα.
Απλά πριν αγοράσετε, δείτε οι συσκευές σας τι κάρτες μνήμης έχουν, και αγοράστε ένα τέτοιο ώστε να τις υποστηρίζει όλες.

Για περισσότερες πληροφορίες :
www.allaboutcomputerstv.blogspot.gr
www.thetech.gr

κοινοποίηση