Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2016

TP-Link AC1750 Wi-Fi range Extender [RE450]

Μπορεί να ζούμε στην εποχή της δικτύωσης και δη της ασύρματης, όμως η κάλυψη ενός οικιακού χώρου με δυνατό και σταθερό ασύρματο σήμα δεν είναι εξασφαλισμένη απλά και μόνο επειδή βάλατε ένα ασύρματο router δίπλα στον υπολογιστή.
Εκτός αν η διαρρύθμιση του σπιτιού σας είναι τέτοια που το ασύρματο router βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, είναι βέβαιο πως θα υπάρχουν δωμάτια στα οποία είτε το σήμα θα είναι πολύ ασθενές είτε δεν θα φτάνει καθόλου. Μία λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να χρησιμοποιήσετε ένα Wi-Fi range extender όπως το RE450 της TP-Link που είχαμε για δοκιμή.Σχεδιαστικά, το προϊόν θυμίζει παιχνίδι προσχολικής ηλικίας, λόγω του μεγάλου σώματος από γυαλιστερό λευκό πλαστικό και των τριών κεραιών σε απαλό γκρι. Στην πρόσοψη κυριαρχεί ένα τεράστιο κεντρικό κουμπί για τη ρύθμιση της συσκευής και ακριβώς από κάτω υπάρχουν τρεις ενδεικτικές λυχνίες για τις δύο μπάντες του Wi-Fi και την κατάσταση τροφοδοσίας.


Η ρύθμιση του RE450 είναι απλούστατη, ειδικά στην περίπτωση που το router σας υποστηρίζει WPS. Τo πρώτο βήμα είναι να τοποθετήσετε το RE450 σε μία πρίζα κοντά στο router και να περιμένετε να ανάψει η λυχνία ένδειξης λειτουργίας. Στη συνέχεια, θα πατήσετε το πλήκτρο WPS στο router και αμέσως μετά το τεράστιο κουμπί στην πρόσοψη του RE450. Αν το σήμα είναι δυνατό, ύστερα από λίγο θα πρέπει το LED δαχτυλίδι που περιβάλλει το κουμπί να γυρίσει από παλλόμενο γαλάζιο σε σταθερό γαλάζιο. Η ρύθμιση έχει ολοκληρωθεί. Επόμενο βήμα είναι να βγάλετε το RE450 από την πρίζα και να το μεταφέρετε σε κάποια άλλη πρίζα κατά προτίμηση στο κέντρο του σπιτιού ή στα μισά της απόστασης από τον χώρο του οποίου την ασύρματη κάλυψη θέλετε να βελτιώσετε. Αν μετά τη μεταφορά το LED δαχτυλίδι δεν είναι πια γαλάζιο αλλά κόκκινο, σημαίνει ότι το σήμα είναι που λαμβάνει είναι πολύ αδύναμο και θα πρέπει να δοκιμάσατε κάποια άλλη πρίζα πιο κοντά στο router.

Σε περίπτωση που το router σας δεν υποστηρίζει WPS, τότε η ρύθμιση γίνεται μέσω web UI χρησιμοποιώντας το laptop, το smartphone ή το tablet σας. Αφού συνδεθείτε στο ασύρματο δίκτυο του RE450, θα χρειαστεί να ανοίξετε τον browser και να πλοηγηθείτε στη διεύθυνση tplinkrepeater.net από τον browser της συσκευής. Έτσι, θα μεταφερθείτε στο Quick setup από το οποίο, ακολουθώντας τα βήματα, θα αντιγράψετε τις ρυθμίσεις του router σας στο range extender.


Το RE 450 υποστηρίζει δικτύωση Wi-Fi ac και μάλιστα dual band, με το θεωρητικό μέγιστο bandwidth στην μπάντα των 2,4GHz να είναι στα 450Mbps και στην μπάντα των 5GHz στα 1.300Mbps. Εκτός από την ασύρματη δικτύωση, το RE450 διαθέτει και θύρα Gigabit LAN για να δώσετε ενσύρματο δίκτυο σε μία επιπλέον συσκευή. Ωστόσο, δεν διαθέτει πρίζα Schuko, οπότε “χάνετε” την πρίζα στην οποία θα τοποθετήσετε τη συσκευή. Το web UI είναι απλό και λιτό χωρίς πολλές επιλογές. Το tab του status δίνει μια απεικόνιση του δικτύου, ενώ η πιο σημαντική ρύθμιση είναι στο tab Wireless και συγκεκριμένα στο access control, από όπου μπορείτε να ρυθμίσετε ποιες συσκευές θα μπορούν να συνδεθούν στο RE450 βάζοντάς τις σε whitelist ή blacklist. Από την καρτέλα Network, ρυθμίζετε τη λειτουργία του DHCP, ενώ από τα settings ιδιαίτερα χρήσιμη αποδείχθηκε η λειτουργία Night Mode που απενεργοποιεί τα LED της συσκευής τις ώρες που κοιμάστε.Σε ό,τι αφορά την κάλυψη και την ταχύτητα, το RE450 κατάφερε να μοιράσει σήμα σε πάνω όροφο, δίνοντας ταχύτητες της τάξης των 50Mbps στην μπάντα των 2,4GHz και 200Μbps στην μπάντα των 5GHz.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ταχύτητα Gigabit Ethernet 10/100/1000Mbps, Wi-Fi 450Mbps @2,4GHz, 1.300Mbps @5GHz Συνδεσιμότητα1x Gigabit LAN Κρυπτογράφηση 64/128-bit WEP Κάλυψη Έως 1.000m2 Κατανάλωση 9W [μέγιστη] Διαστάσεις 163x76,4x66,5mm

Διάθεση ΤP-Link, www.tp-link.gr

http://gr.pcmag.com/

κοινοποίηση